Intercommunale Leiedal

Groenbek Waregem

Al sinds juni 2010 werkt Intercommunale Leiedal aan de herinrichting van de vroegere productiesite van Bekaert Textiles. In opdracht van het Waregemse stadsbestuur kocht Leiedal de site van de fabrikant van matrasstoffen over en sindsdien onderging het domein een ware metamorfose. Groenbek, zo heet het gloednieuwe bedrijventerrein intussen, is goed voor 14 hectare ruimte om te ondernemen en ongeveer één hectare natuurgebied. Het terrein ligt langs de Hoogmolenstraat en is vanaf de E17 (afrit Waregem) vlot bereikbaar via de Deerlijkseweg en de Expresweg N382. 

Ambities waargemaakt

Op donderdag 6 juli 2017 werd Groenbek feestelijk geopend, een realisatie die op meerdere vlakken een succes genoemd kan worden. Zo past het project voor Leiedal perfect binnen een langetermijndoelstelling: tegen 2019 wil Leiedal 60 % van de nieuwe ruimte om te ondernemen uit hergebruik, reconversie en verdichting halen. Van dat laatste is Groenbek een fantastisch voorbeeld. 

De eerste sloopwerken dateren van 2013. Aannemer Devagro, studiebureau Demey en landschapsarchitect Thiers zorgden daarna voor de aanleg van rioleringen en infrastructuur. De totale transformatie van de site die daarop volgde - en die ongeveer drie jaar in beslag nam - resulteerde in een kwalitatief bedrijventerrein dat voldoet aan de wensen van iedere ondernemer. 

Door de grote interesse van kandidaat-kopers besloot Leiedal na overleg met de stad Waregem om de verkoop te versnellen en niet te wachten op de volledige afwerking van de site. Het was de eerste keer dat Intercommunale Leiedal een verkoop op plan organiseerde. En met succes. 

Groenbek, groene bedrijvenzone

De oude productiesite van Bekaert Textiles is een hedendaagse kmo-zone met nieuwe wegen en moderne infrastructuur geworden. Twee lanen met bomen loodsen je naar de nieuwe, goed uitgeruste kavels. Op Groenbek is plaats voor kmo's die op zoek zijn naar een perceel van maximaal één hectare en voor kantoren tot maximaal 500 m². Een drietal oude gebouwen kan mits wat oplapwerk blijven functioneren in het nieuwe concept. Het opgelegde kleurgebruik van de bestaande en nieuwe bedrijfsgebouwen zorgt voor een uniforme uitstraling van de hele site. Zijbermen in gras en hagen op de perceelgrenzen vervolledigen de beeldkwaliteit van het bedrijventerrein. 

Een slingerend wandelcircuit en fietspad door het aanliggende natuurgebied vergroten de toegankelijkheid voor trage weggebruikers. De lagergelegen Hooibeekvallei is een biologisch waardevol natuurgebied waarvan Leiedal het typische karakter nog heeft heeft versterkt. Zitbanken en speeltuigen langs het wandelpad creëren een aangename leefomgeving voor zowel werknemers als buurtbewoners. Een strook met publieke parkeerplaatsen zorgt voor een uniforme overgang naar de openbare weg. 

Info

Ondertussen is de site zo goed als volledig uitverkocht. Van de 15 nieuwe bedrijven heeft een aantal intussen een nieuwe thuishaven gevonden op Groenbek, andere volgen in de nabije toekomst. Bent u ook geïnteresseerd in ruimte om te ondernemen op Groenbek? Neem dan zeker contact op met cindy.deglorie@leiedal.be

Lees hier meer over timings, prijzen, beschikbare percelen en voorwaarden.