Intercommunale Leiedal

Evolis verwelkomt Aluvision en Creaplan

Datum


 (foto Dries Decorte)

Na een periode van stilte, is Leiedal verheugd om de komst van twee innovatieve en internationale bedrijven aan te kondigen op Evolis: Aluvision en Creaplan. Midden september won Aluvision nog de prestigieuze ‘Leeuw van de Export 2015’. Door hun sterke groei zien de zusterbedrijven in Evolis extra groeipotentieel. Hun nieuwe gebouwen worden opgetrokken nabij de E17.

Aluvision en Creaplan, internationale trendsetter in standenbouw

Het bedrijf Aluvision uit Deinze, opgericht in 2003, ontwikkelt en produceert modulaire en ecologische aluminiumsystemen voor de standbouw, interieur- en eventsector. Ze leveren unieke bouwpakketten om uiteenlopende creaties samen te stellen: standen, wanden, desks, displays, lichtoplossingen, etc. Aluvision speelt in op de groeiende behoefte om standen efficiënter, sneller en ecologischer op te bouwen. Dankzij een sterk R&D team en een verregaande individuele ondersteuning aan klanten oogsten ze wereldwijd succes in meer dan 40 landen. Het snelgroeiend bedrijf is voor 87% op export georiënteerd. Vandaag realiseert het bedrijf een jaaromzet van 10 miljoen euro. Aluvision won in het verleden ook de prestigieuze Red Dot Award en de IF Design Award. 
Het bedrijf Creaplan uit Nazareth, het zusterbedrijf van Aluvision, is een standenbouwbedrijf dat standen, interieurs en showrooms ontwerpt en realiseert op maat van de klant. Deze standen worden wereldwijd opgebouwd, Creaplan reist mee met de klant om hun projecten te realiseren.

Beide bedrijven opereren autonoom, maar zullen zich als zusterbedrijven samen op Evolis vestigen.

Keuze voor Evolis

De geschiedenis van de ondernemingen start in Handzame (Kortemark) waar Ann Vancoillie en Dirk Deleu de beginjaren van Creaplan kenden. Door plaatsgebrek en weinig vestigingsopportuniteiten in West-Vlaanderen, verhuisde het bedrijf in 2002 naar ‘De Prijkels’ in Deinze. Door hun sterke groei kampten de ondernemers een aantal jaren later opnieuw met plaatsgebrek.

In 2010 bouwden ze een nieuwe bedrijfsvestiging voor Aluvision. Na een recente uitbreiding van de productieafdeling en de showroom, plannen de zaakvoerders opnieuw om te verhuizen.

Zowel de vestiging van Aluvision in Deinze als die van Creaplan in Nazareth kunnen, op langere termijn, niet voldoende uitbreiden om de toekomstige groei te ondersteunen. Een nieuwe vestiging laat toe om beide bedrijven klaar te stomen voor de toekomst.

Ann Vancoillie en Dirk Deleu kiezen voor Evolis omwille van de goede bereikbaarheid en visibiliteit voor zowel medewerkers als klanten en omwille van de uitstraling van het bedrijvenpark. Samen met de keuze voor Evolis kiezen Ann en Dirk terug voor West-Vlaanderen, de provincie waar het voor hen 20 jaar geleden begon.

Selectie Evolis – Leeuw van de Export

Zusterbedrijven Aluvision en Creaplan beantwoorden aan het profiel dat Leiedal beoogt voor de invulling van Evolis: innovatieve bedrijven die toonaangevend zijn in hun sector en sterk internationaal georiënteerd zijn. Tijdens de selectieprocedure liet hun vestigingsaanvraag zich vooral opmerken door hun sterke internationale oriëntatie en hun innovatief karakter.

Op 16 september ontving Aluvison nog de prestigieuze Leeuw van de Export 2015 uit handen van minister-president Geert Bourgeois. Dit is de belangrijkste export award die jaarlijks de exportsuccessen van Vlaamse bedrijven bekroont. De jury was vooral gecharmeerd door hun duidelijke internationaliseringsstrategie, hun permanente investering in R&D en een gezond HR-beleid.

Deze bekroning bevestigt de relevantie van de selectiecriteria van Evolis. De jury van de ‘Leeuw van de Export’ hanteert naast de internationale oriëntatie immers ook criteria zoals toegevoegde waarde, innovatie en tewerkstelling.“Aluvision is een voorbeeldbedrijf voor heel Vlaanderen op gebied van exportprestaties”, aldus Leiedal. “We zijn verheugd dat beide bedrijven bewust kiezen voor de regio en het bedrijvenpark Evolis om verder te groeien.”

Nieuwe vestiging aan en nabij E17

De activiteiten worden gehuisvest op een perceel van 6.5 hectare, waarvan 2.5 hectare zichtlocatie langs de E17 en een kleine 4 hectare aansluitend op het binnenplein. De gebouwen zelf nemen ongeveer 3.5 hectare in beslag. De aanvang van de werken staat gepland voor januari 2017.

Werkgelegenheid

De komst van Aluvision en Creaplan brengt ook heel wat tewerkstelling met zich mee: een 100-tal werknemers verhuizen van Oost-Vlaanderen naar Kortrijk. Omwille van hun sterke groei zal dit aantal in de toekomst alleen maar toenemen. Momenteel hebben beide bedrijven samen een 20-tal openstaande vacatures.

Verdere invulling Evolis

De financiële crisis die de wereld de voorbije jaren in haar greep hield, zorgde voor een tragere invulling van het bedrijvenpark dan voorzien. De actuele interesse in Evolis toont echter dat het ondernemersvertrouwen om te investeren in bedrijfshuisvesting groeit. Naast Aluvision en Creaplan zal Leiedal in november de vestiging van nog een toonaangevend bedrijf bekendmaken. Met drie andere kandidaat-investeerders zijn intussen principiële akkoorden afgesloten. Als deze akkoorden ook leiden tot effectieve verkopen zal:

  • nog slechts 13,4 van het totaal van 30,1 hectare bedrijfsgrond op Evolis beschikbaar zijn
  • amper 1,3 van de 9,6 hectare aan zichtlocaties nog beschikbaar zijn
  • dit tot nog eens 120 extra arbeidsplaatsen leiden, bovenop de 100 van Aluvision en Creaplan

Bovendien zijn de kandidaat-investeerders werkzaam in een heel diverse waaier van sectoren. In het verleden heerste vaak de perceptie dat Evolis enkel en alleen plaats zou bieden aan een heel beperkte niche van hoogtechnologische bedrijven. Dat dit niet klopt, bewijzen de huidige vestigingsaanvragen.

Belang Evolis voor Kortrijk en de regio

Evolis is als bedrijventerrein ontwikkeld met als één van de voornaamste objectieven om de braindrain vanuit Kortrijk en deze streek in te tomen. Het aantrekken van bedrijven met een innovatief karakter, met een sterke internationale oriëntatie en een hoge of hoogwaardige tewerkstelling draagt bij tot de realisatie van die doelstelling. Bovendien zorgen ze voor een toename van tewerkstelling via toeleveringsbedrijven en oefenen ze een aantrekkingskracht uit op andere nieuwkomers. De regio Kortrijk wil het kloppende hart zijn van de creatieve en duurzame maakeconomie in Vlaanderen. De stad Kortrijk en andere regionale spelers bieden daartoe een kader aan dat bedrijven motiveert zich eerder hier te vestigen dan elders. Bovendien voedt tewerkstelling de leefbaarheid van de retailactiviteiten en het brede pallet cultuur, sport en ontspanning in stad en regio.

Leiedal creëert letterlijk en figuurlijk ruimte voor bedrijven met een duidelijke toegevoegde waarde. De intercommunale staat borg voor duurzame bedrijventerreinen in een kwaliteitsvolle omkadering met veel aandacht voor beeldkwaliteit, met een ecologische insteek en een kwalitatief hoogstaand parkmanagement.

Meer informatie

Zie ook