Erfgoedcafé

campagnebeeld erfgoedcafé 2019

Editie 2020

In het najaar van 2020 organiseert Leiedal samen met erfgoed zuidwest een nieuwe editie van het erfgoedcafé. Indien u op de hoogte wil gehouden worden van dit initiatief en een uitnodiging wil ontvangen kan u een mail sturen naar onroerenderfgoed@leiedal.be

Editie 2019

Op 14 november gooide Leiedal samen met huispartner zuidwest alweer de deuren open voor haar jaarlijkse erfgoedcafé. De uitgelezen laafplaats om copieuze erfgoedverhalen te verorberen bij een passend streekgerecht. Dit jaar was UZIEN het decor voor onze smakelijke verhalen. Wat er naast kostelijke erfgoedlezingen nog op het menu stond? Dat bepaalde je dit keer zelf... 

Tijdens het erfgoedcafé kan je smullen van gerechtjes met een knipoog naar het verleden en kies je jouw favoriete erfgoedlezingen à la carte. Bij elk gerecht neem je plaats aan een tafel waar een boeiende verteller - tijdens het eten - een inspirerend erfgoedverhaal van binnen of buiten de regio brengt. Ontdek alle verhalen op onze menukaart, bij je inschrijving kies je jouw favoriete sprekers. 

 • SPREKER/001: Reveil. Een nieuw leven in 1 november - PIETER DEKNUDT
 • SPREKER/002: In het wiel van Deman, Kint en Debaets – JURGEN CREYF
 • SPREKER/003: Mammoeten in de Leievallei? Zoogdieren in de laatste ijstijd - MIETJE GERMONPRE
 • SPREKER/004: Vijd. Van het Lam Gods tot een historische roman - JONAS BRUYNEEL
 • SPREKER/005: De oorlog vanuit de lucht. Historische luchftofoto’s - BIRGER STICHELBAUT
 • SPREKER/006: Het lokale museum van/voor de toekomst? - ELIEN DOESSELAERE
 • SPREKER/007: Een stukje expo 58 in Wevelgem. Richter en het Joegoslavië-paviljoen - STEVEN BELS
 • SPREKER/008: Moderne magie. Over stigmatici, visioenen en betoverde tijden - KRISTOF SMEYERS
 • SPREKER/009: De bevrijding nabij. De laatste oorlogsdagen in Zuid-West-Vlaanderen - PHILIPPE DELAMEILLEURE
 • SPREKER/010: Van Vlasschaard tot Streuvelspaté. Stijn Streuvels, 50 jaar later - GEERT CALLENS
 • SPREKER/011: Langs nutteloze en verlaten complexen in Zuid-West-Vlaanderen - BART VANACKER en REINOUT BOSSUYT

Ontdek hier nog eens de volledige menukaart! 

Praktisch

Wanneer: donderdag 14 november 2019, vanaf 18u30
Waar: UZIEN Deerlijk (De Cassinastraat 10, Deerlijk)
Waar parkeren: stel je gps in op Roterijstraat 9, dan word je naar de dichtsbijzijnde parkings geleid

Wat schaft de pot? Beslis mee wat er op tafel komt tijdens het Erfgoedcafé! 

Maak je nog steeds 'Keiremelkstampers' op grootmoeders wijze of verkies je moeders appeltaart? Welke recepten kreeg jij van je (groot)ouders mee? Eierkoeken, klaaskoeken, picon of lukken? Of hou je het liever hartig met karbonaden, bloelink met appelmoes of hutsepot? Voor welke gerechten en lekkernijen hebben jullie binnen de familie een eigen recept? 

Bezorg ons jouw recept en win! Naar aanleiding van het erfgoedcafé gaan we op zoek naar Zuid-West-Vlaamse familierecepten. We sporen de recepten op en bundelen ze in een klein receptenboekje. Drie winnende recepten vormen de inspiratie voor het erfgoedcafémenu. Bezorg ons je recept via het formulier of via erfgoed@zuidwest.be. Alle inzendingen worden beloond met een exemplaar van het receptenboekje, de 3 winnaars krijgen daarbovenop een gratis duoticket voor het erfgoedcafé. 

Jaarlijks organiseert zuidwest een erfgoedcafé. Hiervoor slaan we de handen in elkaar met Intercommunale Leiedal. Tijdens een erfgoedcafé leggen we de nadruk op ontmoeting en uitwisseling. Zo organiseerden we in 2015 een Pop-up museum, kon je in 2016 heel wat inspiratie opdoen tijdens het Erfgoedkabinet, nodigden we je in 2017 uit in de Erfgoedfabriek en tafelden we in 2018 gezellig tijdens het Erfgoedcafé. We nodigen de erfgoedsector, zowel vrijwilligers als professionals, maar ook iedereen met een interesse voor erfgoed uit om samen met ons over erfgoed te praten en elkaar te ontmoeten.