Erfgoedmysteries: op de taart met Marieke De Maré - S02E02

campagnebeeld podcast regionale erfgoedmysteries banner V2

Hoe vind je jezelf als landbouwer opnieuw uit? 

In 2009 moesten landbouwer Johan en zijn gezin noodgedwongen op zoek naar een nieuwe stek. Het gezin verhuisde naar Ten Rooden Duifhuize, een 500 jaar oude hoeve in Sint-Denijs. De vierkantshoeve werd deels in haar oorspronkelijke staat hersteld. In de bebouwing rond het met kasseien verharde erf vestigde zoon Willem zijn hoeveslagerij, werden vakantiewoningen en een camping gerealiseerd én zijn er plannen voor een Glorieux-museum. Over jezelf opnieuw uitvinden als landbouwer en een nieuw leven opstarten in een erfgoedboerderij. 

Interesse om zelf eens een nachtje door te brengen op Hoeve Ten Roode Duifhuize? Boek dan snel een plekje op Camping Zennijs

Zwins: Theatermakery Het Eenzame Westen ging in Zwevegem de boer op en interviewde verschillende betrokkenen uit de varkenssector. Dit rijke materiaal vormt de basis voor de rondreizende theatervoorstelling Zwins. De productie werd gerealiseerd en voor het eerst opgevoerd op Hoeve Ten Roode Duifhuize. Zwins is een tragikomisch stuk, in het sappige Zwevegemse dialect, dat zich afspeelt in een varkenshouderij. Ge peist nie, ge doet voort. Want worsten groeien niet aan bomen en melk komt niet uit een doze. Tegenslagen heb je overal, een boer spartelt alleen wat langer dan een ander. 

Deze podcast van de hand van Marieke De Maré serveert je inspirerende erfgoedverhalen met een lekker stukje taart. De reeks werd gemaakt in opdracht van Intercommunale Leiedal en erfgoed zuidwest, met steun van de Vlaamse overheid.