La Diligence is een historische herberg op de hoek van de Doornikseweg en de Stationsstraat in Spiere-Helkijn. Het authentieke gebouw uit het begin van de 20e eeuw staat al een tijd leeg, maar de ziel is er nooit uit gegaan en het heeft te veel karakter in huis om te slopen. Daarom vroeg de gemeente aan intercommunale Leiedal om het te kopen en een nieuwe invulling te geven. Daar wordt vanaf nu, samen met de inwoners, heel diligent werk van gemaakt.

Helkijn heeft een punt

Helkijn heeft zijn lokale handel en diensten in de loop der jaren mondjesmaat zien verdwijnen. De slager, het postkantoor… Een voor een weg uit de kleine maar mooie dorpskern. Hoe zouden we die nieuw leven kunnen inblazen? Misschien door van La Diligence een ‘dorpspunt’ te maken. Wat zo’n dorpspunt dan precies kan zijn, hangt af van de lokale noden. Een ontmoetingsplaats, een verkooppunt van streekproducten, een winkel, bibliotheek, tweedehandsmarkt, (bel)bushalte, ruimte voor culturele evenementen of plaatselijke organisaties, een staanplaats voor deelfietsen… De mogelijkheden zijn eindeloos.

Ruimte om in te vullen

Een dorps- of buurtpunt dus waar goederen of diensten worden aangeboden, met de nodige nadruk op de korte keten, duurzaamheid en inclusie. Dat ontwikkel je niet van vandaag op morgen. Leiedal heeft veel ervaring met tijdelijke invullingen van haar gebouwen en maakt daar graag mooi werk van, en dus willen we graag samen met jou, buurtbewoner, om de tafel zitten. Terwijl we de koppen bij mekaar steken voor een nieuwe invulling, blijft La Diligence dus nog wel enige tijd leegstaan. Maar misschien zoekt jouw vereniging wel ruimte of heb je zelf een creatief idee voor een tijdelijke invulling. Dan horen we het graag! Wie weet wordt jouw tijdelijke initiatief wel een blijvertje in het dorpspunt.

Proeven van het pand

Kom zelf de sfeer en de mogelijkheden van het pand opsnuiven tijdens het kermisweekend: op zondag 22 augustus zetten we de deuren van 14 tot 16 uur open en kun je frisse ideeën opdoen of delen bij een lekker gratis ijsje. Is La Diligence iets voor jou, herberg jij een goed idee of zoek je ruimte voor je vereniging, neem dan contact op met alien.decock@leiedal.be.