Modernism for the Future - Villa Gaverzicht - Membrane - Jonas Vansteenkiste

MoFu - Villa Gaverzicht

Villa Gaverzicht is een pareltje in de modernistische architectuur dat perfect in het rijtje past van Villa Cavrois van Robert Mallet-Stevens en Residentie Elsdonck van Léon Stynen. Architect Gentiel Van Eeckhoutte was na zijn afstuderen volledig in de ban van het art deco modernisme. Jonge innoverende architecten kregen in de vroege 20e eeuw echter weinig ruimte om hun creativiteit te ontplooien. Daarom ontwierp hij in 1937 zijn eigen woning, Villa Gaverzicht, waarin hij zich écht kon uitleven. De woning bestaat uit allerlei gekleurde bouwvolumes die als blokken in elkaar passen. Het modernistische kleurenpalet komt overal terug: oker en aardekleuren, azuurblauw, Engels groen, wit en zwart. De woonst werd opgetrokken in gewapend beton, een nieuw bouwmateriaal. Door de halfronde erkers, de metalen relingen op het dak en de ronde ramen past deze woning in de zogenaamde pakketbootstijl. Villa Gaverzicht werd in 2009 door de Vlaamse Regering als monument beschermd.

Visueel kunstenaar Jonas Vansteenkiste (°1984) woont en werkt in Kortrijk. Hij stelde al diverse werken tentoon in binnen- en buitenland. Met Membrane verkent hij de architectuur, de diverse vertrekken en de persoonlijke elementen en verhalen van de vroegere en huidige bewoners van Villa Gaverzicht. Zijn ervaringen en inzichten vertaalt hij in autonome sculpturen. Deze weerspiegelen de drie verschillende lagen van zijn onderzoek. “Membrane verwijst naar mijn overtuiging dat een woning en zijn omgeving als een soort tweede huid functioneren voor zijn bewoners. Die huid knelt soms en is op andere momenten net te ruim voor ons tijdens onze zoektocht naar betekenis en zingeving. Architectuur als extensie van ons als persoon kan dan ook zowel persoonlijk als universeel gelezen worden. In die zin triggert architectuur ons om onze herinneringen en gevoelens te activeren en reflecties over ons mens-zijn te stimuleren. In theoretische fysica refereert de term membraan naar een ruimtelijk uitgestrekt object. Membranen zijn elementaire bouwstenen. Ik wil eigenlijk het dna van het gebouw, de architect en de bewoners analyseren en omvormen tot een taal of vocabularium. Denk zowel aan lijnen, oppervlaktes, de ritmiek van stenen en vloeren, het unieke brandglas maar ook interieurelementen. Enerzijds wil ik dit doen als hommage aan het gebouw en de architect. Anderzijds wil ik de bezoekers een actieve rol geven en hen uitnodigen om fysiek en mentaal aan de slag te gaan met het vocabularium van dit pand en op die manier zowel functionele als poëtische composities te creëren.”

Van 13 tot 16 mei bezochten een 500-tal bezoekers de expo van Jonas Vansteenkiste in Villa Gaverzicht.

MoFu - Villa Gaverzicht - Jonas Vansteenkiste

 

Volg Jonas zijn work in progress via https://jonasvansteenkiste.wixsite.com/portfolio/me

Meer over/More about Villa Gaverzicht 

Kortrijk-born and based artist Jonas Vansteenkiste is currently at work at Villa Gaverzicht in Waregem. With his artistic project Membrane, he enters into a dialogue on the importance of modernist heritage, answering the call of regional developer Leiedal. Jonas sees himself immersed in the spaces, architectural elements and personal stories of the modernist villa, which he then translates into autonomous sculptures, honouring both the formal and personal features of this unique building and its residents. His residence fits within the Creative Europe project Modernism for the Future 360/365.

MoFu - Villa Gaverzicht - Jonas Vansteenkiste

Logo Modernism for the Future