In 2023 staan we stil bij de 50ste verjaardag van de E3/E17

Kortrijk - Leiedal - Erfgoed Zuidwest - oud radio 2 gebouw - Vives - 50 jaar E17 - persmoment aankondiging

Stilstaan bij 50 jaar E17

In 2023 is het 50 jaar geleden dat er voor het eerst auto's reden over de snelweg E3/E17. Plots kon je in één rechte lijn van de Franse grens in Rekkem tot in Gent en Antwerpen rijden. De snelweg trok letterlijk een streep door de regio Zuid-West-Vlaanderen. Intercommunale Leiedal en zuidwest willen deze verjaardag aangrijpen om samen met het Agentschap Wegen en Verkeer, de lokale besturen en andere partners stil te staan bij het verleden en de toekomst van de snelweg en de regio. Leiedalvoorzitter Wout Maddens en voorzitter van Zuidwest Griet Vanryckegem duiden: “We onderzoeken de veranderende blik van ons wereldbeeld dat aangedreven werd door fossiele brandstoffen naar nieuwe toekomstbestendige alternatieven. We verbinden burgers, bedrijven en overheden, in terugblik en vooruitblik.” De partners zetten een regiobreed programma op in de periode eind augustus-begin oktober 2023.

StadHarelbeke_BernardPlankaert_

Bouw mee aan een snelweg van verhalen

Griet Vanryckegem, voorzitter van zuidwest doet een warme oproep naar de inwoners van onze regio: “Het verhaal van 50 jaar E3/E17 vinden we terug in de herinneringen van de vele tijdsgenoten. Herinner je je eerste rit op de nieuwe snelweg? Leerde jij fietsen op het asfalt van de nieuwe snelweg? Werkte je mee aan de aanleg van de E3? Of heb je nog verhalen, foto’s of video’s over de aanleg van de snelweg? Deel je verhalen met zuidwest of dien als erfgoedvereniging, kunstenaar, buurtwerking, socio-culturele vereniging een aanvraag in voor projectsubsidies om het erfgoed van 50 jaar snelweg kenbaar te maken. Of kom naar het E17-café en deel je verhalen op dinsdag 6 december in De Gavers.” De verzamelde verhalen worden door zuidwest via diverse kanalen verspreid. Zo kan iedereen eind augustus 2023 een gratis 50 jaar E17-magazine bekomen. Er komt ook een podcast en in september 2023 kun je naar een authentieke drive-in komen om de verhalen via je autoradio te beluisteren. De verhalen zijn ook te ontlenen op audiocassettes met een walkman.
 

Expo

“In augustus en september 2023 opent een centrale expo in The Square in de Luipaardstraat in Kortrijk,” vult Filip Vanhaverbeke, algemeen directeur van Leiedal aan. “De expo werpt een blik op de impact van de snelweg op de territoriale ontwikkeling van de regio en haar toekomst (a.d.h.v. historisch beeldmateriaal, getuigenissen, kaartmateriaal, verbeeldende visualisaties), de toekomst van mobiliteit en demo’s en usercases van bestaande state-of-the-art mobiliteitsproducten.”

 

Artistieke interventies

Zowel Leiedal als zuidwest laten ook een aantal kunstenaars en ontwerpers reflecteren op het verleden en de toekomst van de snelweg. “Maud Vanhauwaert en Jelle Jespers ontwikkelen in opdracht van zuidwest parlevinkende praatpalen,” vertelt Marnix Theys, coördinator van zuidwest. “Deze worden verspreid op onverwachte plekken in de regio. Inwoners worden uitgenodigd om op bepaalde momenten hun verhaal te komen vertellen aan de praatpaal. De verhalen worden verwerkt tot een script waarbij de 5 praatpalen als het ware met elkaar aan de praat gaan. De 5 praatpalen met hun conversatie vormen zo een installatie die kan rondreizen in de regio.” 
“In opdracht van Leiedal zal een kunstenaar landschappelijke en zichtbare artistieke interventies doen langs de snelweg zelf,” vervolledigt Filip Vanhaverbeke. “Deze zullen de bedrijvigheid die ingeplant werd langs de snelweg in de kijker zetten. De aanleg van de E17 betekende een stimulans voor het ondernemerschap in de regio en zorgde mee voor welvaart. Uiteraard komen ook een aantal andere gevolgen aan bod: de knip in bepaalde gebieden, de ecologische impact maar ook de aanleg van de Gavers door de beslissing om alle zand op één plaats te ontginnen.”

 

Alle info op www.50jaare17.be

50 jaar e17 banner met logo

Meer info?

pasfoto bram lattre leiedal

Bram Lattré
ruimtelijk planner / projectcoördinator IOED

pasfoto lieze neyts erfgoed zuidwest

Lieze Neyts
coördinator erfgoed zuidwest
0
Published on 11/23/2022 - 08:35