Stadsgroen heeft niet langer alleen een decorfunctie maar moet bijdragen aan klimaatadaptatie, gezondheid en natuurbehoud. In Vlaanderen en Zuid-Nederland is specifieke kennis opgebouwd rond de bodem- en soortensamenstelling rondom groenaanleg én om groenvoorzieningen klimaatrobuust te maken. In dit project wordt deze kennis en ervaring voor het eerst samengebracht én toegepast in demonstratie projecten. Het Europees subsidieprogramma Interreg Vlaanderen-Nederland investeert 2,4 miljoen euro in dit project. Penvoerder van het project is gemeente ’s-Hertogenbosch.
Toekomstbestendig en vooral klimaatrobuust
Bomen en groen in de stad hebben veel positieve effecten op de leefomgeving. De impact van klimaatverandering is helaas negatief op zowel de kwaliteit als het beheer van het openbare stadsgroen. In 11 gekozen proeflocaties die representatief zijn voor de grensregio wordt deze kennis toegepast en worden de beoogde klimaatrobuuste effecten gemonitord. Uitgangspunten zijn minder groen uitval, verbeteren van de bodemstructuur en waterberging, minder beheer- en onderhoudskosten, het verhogen van de biodiversiteit en de belevingswaarde van stadgroen en tot slot het begroten van diverse ecosysteemdiensten. Gebaseerd op de kennis en ervaring uit de demonstratieprojecten wordt door het middelbaar/secundair onderwijs gewerkt aan onderwijsprogramma’s voor aankomende hoveniers en (gemeentelijke) groenbedrijven.
Grensoverschrijdende samenwerking en impact
Het project Klimaatrobuust StadsGroen zorgt in totaal voor 31,22 hectare aan aanleg en verbetering van stedelijk groen en kent een looptijd van 3 jaar (tot februari 2027). Maar liefst 12 partners bundelen kun krachten hiervoor: 6 gemeenten en 1 intercommunale verspreid over de gehele grensregio (Stad Brugge, Stad Mechelen, Stad Genk, Gemeente Maastricht, gemeenten ’s-Hertogenbosch en gemeente Vlissingen en Intercommunale Leiedal) waar de demonstraties uitgevoerd worden. Daarnaast 3 Kennispartners waaronder Ingenieursbureau Kragten en de kennisinstellingen Universiteit Gent en HAS Green Academy en 2 onderwijsinstellingen (Katholiek Onderwijs Vlaanderen en CURIO). De resultaten worden dan ook geborgd en benut in praktijkonderwijs en bijscholing.
Partners
In dit project werken de volgende partners samen:
- Gemeente ’s-Hertogenbosch
- Gemeente Maastricht
- Gemeente Vlissingen
- Intercommunale Leiedal
- HAS green academy
- Katholiek Onderwijs Vlaanderen
- Kragten B.V.
- Stad Brugge
- Stad Genk
- Stad Mechelen
- St. Curio Onderwijsgroep West-Brabant
- Universiteit Gent
Meer informatie
- Wiljan van Laarhoven, projectmanager Klimaatrobuust Stadsgroen: info@promint.nl | +31 651 567 415
- Emma Douven, penvoerder Klimaatrobuust Stadsgroen: e.douven@s-hertogenbosch.nl | +32625 771 667