Intercommunale Leiedal

Architectuurlezing Fala Atelier (PT) op 19 oktober

Datum

Archipel vzw en Intercommunale Leiedal organiseren een gratis architectuurlezing tijdens de Biënnale INTERIEUR. Dit jaar halen we Filipe Magalhães en Ana Luisa Soares van het atelier Fala naar Kortrijk. Vanuit hun thuisbasis in Porto streeft het bureau er vooral naar om een zo ongekunsteld mogelijke architectuur te brengen. De lezing vindt plaats op vrijdag 19 oktober 2018 om 20 uur in zaal XXL van Kortrijk Xpo. De lezing is gratis maar inschrijven is verplicht via de website van Archipel vzw.

In 2012 richtten Filipe Magalhães en Ana Luisa Soares het atelier Fala op. Een jaar later vervoegt Ahmed Belkhodja het team. Vanuit hun thuisbasis in Porto streeft het bureau er vooral naar om een zo ongekunsteld mogelijke architectuur te brengen. Het atelier werkt met een methodisch optimisme aan een zeer breed scala van projecten gaande van woonruimtes tot en met het bedenken van nestkastjes. Fala’s projecten zijn een medley van formele talen, referenties, kleuren, ontleende elementen en thema’s, steeds gedreven door een drang naar duidelijkheid. Hun architectuur is zowel hedonistisch en post-modern als intuïtief en retorisch. Naïviteit, intuïtie en welsprekendheid helpen hen bij de ontwikkeling van de projecten. Hun portfolio bestaat vooral uit renovaties van huurappartementen in het historische centrum van de stad.

De vele gesprekken die nodig zijn vooraleer een ontwerp op papier staat, inspireerden Filipe Magalhães en Ana Luisa Soares om zichzelf Fala te noemen – ‘informeel gesprek’ in het Portugees. 
Fala Atelier is een enthousiast jong bureau dat op een bijzonder creatieve manier kleine en niet evidente ruimtes transformeert tot sprankelende wooneenheden. Door de gevolgen van de economische crisis in Portugal werden zij vooral beperkt tot renovatie- en herinrichtingswerken maar sinds kort staat ook hun eerste huis in werf! Fala laat zich ook opmerken door het vertalen van hun architectonische ideeën in beklijvende beelden. Hiervoor maken zij gretig gebruik van digitale collages en andere soortgelijke representatie tools.

Omwille van de mix die zij maken tussen architectuur, design en interieur brengen wij dit jonge populaire bureau op de Biënnale INTERIEUR gecombineerd met de Week van Ontwerpen. Verrassend en meer dan de moeite om met hen kennis te maken op vrijdag 19 oktober.