Intercommunale Leiedal

Bedrijventerrein Emdeka in Bellegem verwelkomt eerste bedrijf

Datum

Goed 2 jaar na de start van de infrastructuurwerken rijzen de fundamenten van het eerste bedrijfsgebouw op Emdeka-Bellegem uit de grond.

In het bijzijn van Leiedal en de stad Kortrijk toonden bedrijfsleiders Douglas Labarque en Lynn Mahieu, van Labarque Interieur, op woensdag 9 januari, met enige trots de gestarte bouwwerken van hun nieuwe atelier en woonst op de hoek van de Manpadstraat en de Meubelmakersdreef.

 

Interesse overstijgt het aanbod

Op vraag van de stad Kortrijk kocht Leiedal in juli 2008 de productiesite van de voormalige meubelfabriek Emdeka. De site ligt langs de Manpadstraat in Bellegem en is 2,3 ha groot. Leiedal herontwikkelde de oude productiesite tot een hedendaags bedrijventerrein met ruimte voor lokale, kleine bedrijven uit de regio.

Van de 7 beschikbare percelen zijn er ondertussen al 4 verkocht en op 2 andere percelen lopen onderhandelingen. Enkel het grootste perceel van 5000 m² is op vandaag nog beschikbaar.

Labarque geeft de aftrap

Labarque Interieur, gespecialiseerd in alle interieurmaatwerk, van dressing tot keuken, start er als eerste met de bouwwerken en zal de nieuwe straatnaam “Meubelmakersdreef” op die manier onmiddellijk eer aandoen. De eigenaars Douglas Labarque en Lynn Mahieu waren direct verknocht aan deze site omwille van het landschappelijk karakter, de kleinschaligheid van de site en de nabijheid van de school VBS Bellegem waar Lynn kleuterleidster is. Douglas en Lynn integreren er ook meteen hun eigen woning.

Binnenkort starten ook Bam Technics uit Kortrijk (gespecialiseerd in poorten, hekken, slagbomen en toegangscontrole), Dries Delcroix uit Aalbeke (groenvoorziening en boomverzorging) en Catael uit Bellegem (gespecialiseerd in industriële automatisering) de bouw van hun nieuwe werkplek op de Emdeka site. De toekomstige ondernemers grepen dit persmoment aan als geslaagde eerste kennismaking.

Van links naar rechts: dhr. en mw. Dries Delcroix, Nick Vandenbroucke, Nikolas Taelman en Henk Capoen, dhr. en mw. Douglas Labarque-Mahieu. 

Werken en wonen in harmonie

Leiedal streefde hier opnieuw naar een goede integratie van de site in de omgeving, met aandacht voor groen en verkeersveiligheid. Alle toekomstige bedrijven zijn uitsluitend bereikbaar via een nieuw aangelegde weg om complexe verkeerssituaties in de Manpadstraat te vermijden.

Groene lanen en dichte groenschermen beklemtonen de samenhang met de omgeving en dragen bij tot een betere beeldkwaliteit van het hele gebied. Een doorkijk op het einde van de nieuwe weg laat werknemers en passanten genieten van een panoramisch uitzicht over het waardevolle landschap. Het terrein is voorzien van een gescheiden rioleringsstelsel voor afvoer van afval- en regenwater en een collectieve waterbuffering.

Info