Intercommunale Leiedal

Boek "Metamorfosen, een ruimtelijke biografie van de regio Kortrijk" n.a.v. 50 jaar Leiedal

Datum

Naar aanleiding van haar vijftigjarig bestaan, stelt Leiedal op 2 december het boek "Metamorfosen, een ruimtelijke biografie van de regio Kortrijk" voor in de brouwerijtoren van Bockor (Bellegem). Niet de geschiedenis van de intercommunale staat centraal, maar wel de streek waar Leiedal al vijftig jaar in al haar vezels mee verbonden is. Het boek biedt een veelzijdig antwoord op een eenvoudige vraag: "Waarom ziet de regio er vandaag uit zoals ze er uitziet? Waar komt het unieke karakter van onze streek vandaan?" Met kaarten, teksten en beelden proberen een twintigtal onderzoekers dit te achterhalen. Een boeiende publicatie die aantoont hoe het landschap is geworden tot wat het anno 2010 is.

Aanleiding

Reeds vijftig jaar timmert Leiedal mee aan de ontwikkeling van onze gemeenten en van onze streek. De streek kennen, haar doorgronden, haar geschiedenis beheersen, haar uiterlijke verschijning kunnen duiden, het helpt om de doortastende beleidsvoering die de streek kenmerkt te onderbouwen. Daarom nam Leiedal een viertal jaar geleden het initiatief om een ruimtelijke biografie te maken van de regio Kortrijk. Een regio die, door een hele reeks maatschappelijke, politieke, technologische, culturele en economische ontwikkelingen, verschillende metamorfosen heeft ondergaan.

Inhoud boek

Het boek brengt in drie delen de historische ontwikkelingen en ruimtelijke veranderingen in kaart die tot op heden de identiteit van de regio bepalen. In de ‘atlas', het eerste deel van het boek, worden al de ruimtelijke veranderingen weergegeven met kaarten. Zowel chronologisch als thematisch tonen ze hoe de streek vorm heeft gekregen, en zich decennium na decennium omvormde. Gebouw na gebouw en ingreep na ingreep werden getraceerd in de tijd en cartografisch vastgelegd. In het tweede deel, de ‘biografie', wordt deze cartografie aangevuld met elf thematische geschiedenissen. Deze snijden dwars door de eeuwen heen en werpen telkens een licht op één van de belangrijkste motoren die de zichtbare veranderingen van deze streek stuurden. In het laatste deel, de ‘verbeelding', werpen fotografe Marie-Françoise Plissart en Bruno De Meulder een blik op onze streek vandaag, in woord en in beeld.

Resultaat van vele krachten

De publicatie is het resultaat van vier jaar intense arbeid. Tientallen streekgenoten, academici, onderzoekers en creatievelingen hebben aan deze publicatie gewerkt. Het boek werd op 7 december tijdens de viering van vijftig jaar Leiedal in Studio Quinze (Kortrijk) aan het grote publiek voorgesteld.

Aankoop boek 

Het boek wordt aangeboden aan € 40 (exclusief verzendkosten indien u het boek niet kan ophalen in de kantoren van Leiedal). Indien u interesse hebt in een exemplaar, dan kan u een mailtje sturen naar info@leiedal.be.