Vanaf morgen zullen er in vijf verschillende steden en gemeenten - Harelbeke, Kuurne, Menen, Waregem en Wevelgem - 17 elektrische deelwagens rondrijden. Terwijl autodelen in de centrumgebieden van Zuid-West-Vlaanderen gestaag zijn ingang vindt, hopen Intercommunale Leiedal en Autodelen.net nu ook iets meer perifere en landelijke gebieden te bereiken. Het uiteindelijke doel: zoveel mogelijk inwoners overtuigen om een (elektrische) auto te delen. Lokale aanbieder FOX Share stelt de deelwagens ter beschikking.
Delen, enkel voordelen
De uitstoot van het verkeer in ons land is een van de grootste uitdagingen voor het klimaatbeleid. In Zuid-West-Vlaanderen is het verkeer immers verantwoordelijk voor 35% van alle CO2-uitstoot. Om deze uitdaging aan te gaan nam Intercommunale Leiedal het voortouw om de inwoners van de streek voor hun lokale verplaatsingen duurzame alternatieven aan te bieden. De 17 elektrische wagens zijn een initiatief van het Lokaal Klimaatproject, waarvoor Leiedal de handen in elkaar slaat met Autodelen.net en FOX Share, en waarvoor het financiële steun van de Vlaamse overheid krijgt.
Behalve de CO2-reductie heeft autodelen een pak andere - sociale en economische - voordelen. Die worden via de regionale communicatiecampagne Mobiliteit is delen nog eens extra in de verf gezet. “Autodelen vermindert het aantal auto’s op straat, waardoor ook de parkeerdruk afneemt,” bevestigt Johannes Rodenbach, beleids- en projectmedewerker van Autodelen.net. “Een gedeelde auto vervangt al snel 5 tot 10 privéwagens. Bovendien worden ook de kosten van de wagen gedeeld, wat het prijskaartje voor het gebruik van een wagen aanzienlijk terugdringt. Als de deelwagens zoals hier ook nog eens elektrisch rijden, is het resultaat een duurzaam, flexibel en goedkoop alternatief voor individueel wagenbezit.”
De deelwagens worden ter beschikking gesteld door FOX Share, een lokale autodeelaanbieder die gebruikmaakt van de Share Mobility-app. “Daardoor heeft de gebruiker niet alleen toegang tot de deelwagens in Zuid-West-Vlaanderen, maar tot een netwerk van een 70-tal deelwagens verspreid over gans Vlaanderen,” vertelt Sophie Devos van FOX Share. “Het systeem is trouwens ook bijzonder laagdrempelig: zo worden er geen instap- of abonnementskosten aangerekend, je betaalt echt enkel wat je gebruikt.”
Knipoog naar regionale energiestrategie
“Dat de regio op elektrische deelwagens inzet, is uiteraard geen toeval,” vult Jan Seynhaeve aan, burgemeester van Wevelgem en bestuurslid van Intercommunale Leiedal. “In 2019 schaarden de 13 burgemeesters van Zuid-West-Vlaanderen zich unaniem achter de ambities van het Burgemeestersconvenant 2030 (een CO2-reductie van 40% tegen 2030), en eind vorig jaar keurden de steden en gemeenten de regionale energiestrategie goed, waarin becijferd staat hoe we onze engagementen ook kunnen waarmaken. Als je weet dat ons verkeer verantwoordelijk is voor een groot deel van onze CO2-uitstoot, is dit opnieuw een stap in de juiste richting.”
De zuinigste voet(en) van Zuid-West-Vlaanderen
Om de elektrische deelwagens extra onder de aandacht te brengen en het gebruik ervan te stimuleren, gaan de vijf deelnemende steden en gemeenten de komende weken de strijd met elkaar aan, in een zoektocht naar de zuinigste voet van Zuid-West-Vlaanderen. Een parcours op neutraal terrein zo snel maar tegelijk zo economisch mogelijk afleggen, daar draait het om. De inzet: eeuwige regionale roem. Iedere maand stellen we een kandidaat aan jullie voor. Volg hun prestaties én de toptijden op de voet via onze videocampagne, hieronder alvast een teasende plaagstoot.