Intercommunale Leiedal

Gemeentelijke websites worden zoekmachines

Datum

De stedelijke website www.kortrijk.be kreeg een stevige upgrade en een nieuwe gedaante. De sites van Stad Kortrijk, OCMW Kortrijk en Zorg Kortrijk zitten voortaan samen op één website. Er is gekozen voor een sober concept dat de website herleidt tot zijn essentie: een zoekmachine gecombineerd met een beperkt menu met de meest gezochte items. De website kreeg ook een nieuwe, frisse vormgeving. Kortrijk lanceert hiermee als eerste van de Leiedalgemeenten een nieuwe generatie gemeentelijke websites. Al sinds 1995 ontwikkelen de steden en gemeenten van de regio Kortrijk onder de koepel van intercommunale Leiedal samen de gemeentelijke websites.  

Philippe De Coene, schepen van ICT: “De nieuwe site zal sneller werken en we helpen bezoekers vlotter op weg naar de juiste informatie dankzij een sterke zoekmachine. Op basis van het gebruik van de website leert de zoekmachine bij en zullen steeds betere zoekresultaten naar voor komen.  We brengen alle pagina’s van stad, OCMW en Zorg Kortrijk op één site en creëren zo één digitale toegangspoort tot onze dienstverlening.” Vincent Van Quickenborne, burgemeester: “De nieuwe site kortrijk.be kiest voor eenvoud en werkt zo makkelijk als Google. Je tikt in wat je wil vinden en de site wijst je de weg. Bovendien is er een gebruiksvriendelijke versie voor smartphone en iPad.”

Nieuwe elementen op de website

Op de thuispagina’s staat de zoekfunctie centraal, samen met een aantal van de meest gezochte items. De webcams blijven het populairste onderdeel op de site, gevolgd door praktische informatie over onze dienstverlening zoals openingsuren, maken van een afspraak, … Er verschijnt telkens een grote foto op de achtergrond, die kan worden aangepast aan de actualiteit: een evenement, een campagne, een thema, ... Wie begint te zoeken in de zoekmachine krijgt meteen zoeksuggesties maar kan ook doorklikken naar een pagina met zoekresultaten.

Het nieuwe Drupal 8-platform zorgt voor een snellere werking van de site. De website kreeg een nieuwe, frisse lay-out in de huisstijl van de stad. Alle pagina’s zijn “responsive” en dus geschikt voor gebruik op mobiele toestellen zoals smartphones en tablets. De nieuwe structuur en vorm van de site werd op voorhand getest aan de hand van een gebruikersonderzoek. In de komende weken houden we de vinger aan de pols en stemmen we vorm en inhoud van de site nog verder af op de noden van de gebruiker.

Nieuwe websites in regio Kortrijk

Al sinds 1995 ontwikkelen de steden en gemeenten van de regio Kortrijk onder de koepel van intercommunale Leiedal samen de gemeentelijke websites. Dit zorgt niet alleen voor een grotere kennisoverdracht maar ook voor een aanzienlijke kostenbesparing. Onder de noemer ‘Digitale Regio Kortrijk’ (DRK) werkten de dertien lokale besturen hard aan deze zesde generatie. Kortrijk.be is de eerste nieuwe website binnen het regionaal project. In de loop van 2018 schakelen ook de andere websites in de regio over naar deze nieuwe websitestructuur op het Drupal 8-platform.