Gezocht: aannemers en architecten voor duurzame en energiebewuste woningrenovaties

Published on 01/14/2020 - 15:44
foto totaalrenovatie dak

Renovatieplannen? Dan komt het erop aan de juiste aannemer of architect te vinden. Heeft hij ervaring met energiebewust renoveren? Kan hij tijdig een juiste offerte op maat aanbieden? Hoe zit het met zijn erkenning? Is hij fiscaal wel in orde? Niet iedereen weet waar hij daarvoor terecht kan. Daarom wil Leiedal de particulier die gaat renoveren wegwijs maken in het grote kluwen van aannemers en architecten en hen via de RenovatieCoach ook begeleiden in duurzaam verbouwen. 

Energiebewuste aannemers: wie zijn ze?

Als de regio de klimaatdoelstellingen wil halen, dan kan dat in de eerste plaats door energetische woningrenovaties. Leiedal ondersteunt die renovaties vanuit haar rol als duurzame streekontwikkelaar. De doelstelling is het aantal woningrenovaties op zijn minst te verdubbelen. Tegen 2050 zullen alle woningen in België moeten voldoen aan de BEN-standaard, waarbij BEN staat voor bijna-energieneutraal. Geen koude voeten meer in de winter, dankzij een efficiënte vloerisolatie. Geen tocht meer op winderige dagen, want er is een goede luchtdichtheid. Een BEN-woning zorgt voor een warme thuis in de winter en een koel huis in de zomer. Maar hoe herken je als particulier een energiebewuste aannemer of architect die hiervoor opleiding volgt, alle normen naleeft en de bouwknopen en detaillering nauwgezet uitvoert? Om dat onderscheid duidelijk te maken, wil Leiedal de energiebewuste aannemers en architecten bij de klant brengen en omgekeerd. 

Selectie aannemers- & architectenpool voor renovaties 2020

Na de successen van de voorbije jaren lanceert Leiedal nu al een vierde open oproep tot samenwerking naar aannemers en architecten die energiebewust en vakbekwaam renoveren. Na een grondige screening selecteert onze intercommunale een pool van aannemers en architecten voor één jaar. We geven ook kansen aan kleinere, lokale aannemers en architecten die ambities hebben op het vlak van energetisch renoveren. We screenen de opgegeven referenties en kijken de erkenning van de aannemer of architect na. We polsen naar zijn kennis van luchtdichtheid, thermische prestaties, vaak voorkomende problemen… Uiteindelijk zullen we tot een lijst komen van aannemers en architecten die hun deskundigheid en ervaring kunnen aantonen bij een of meerdere types van energetische renovatiewerken: van de isolatie van dak en buitengevel over schrijnwerk tot gascondensatieketels. 

Warmer Wonen

De lijst van aannemers en architecten zal vanaf mei 2020 te raadplegen zijn op www.warmerwonen.be, de website op maat voor eigenaars, huurders en verhuurders over energiezuinig en kwaliteitsvol wonen in Zuid-West-Vlaanderen. Je vindt er ondersteuning op alle vlakken van woningrenovatie. Sinds 2017 heeft Leiedal een eigen RenovatieCoach in huis. Hij biedt professioneel advies en ondersteuning aan particulieren tijdens het hele renovatietraject. Hij helpt je met offerteaanvragen, de meest efficiënte volgorde van de uit te voeren werken, de financiering, premies en leningen, de opvolging van de werken, de administratie na de werken… De RenovatieCoach zal de geselecteerde aannemers en architecten uit de pool op zijn beurt bij de particulier introduceren. 

Interesse? 

Interesse om samen met ons de woningrenovaties in onze regio naar een hoger niveau te tillen? Stel je dan tussen 16 januari 2020 en 16 maart 2020 kandidaat als aannemer of architect via een simpele druk op de knop. Dan bezorgen wij je de nodige documenten. Succes! 

 

Stel je kandidaat