Intercommunale Leiedal

Gezocht: aannemers voor duurzame en energiebewuste woningrenovaties

Datum

Renovatieplannen? Dan komt het erop aan de juiste aannemer of installateur te vinden. Heeft hij ervaring met energiebewust renoveren? Kan hij tijdig een juiste offerte op maat aanbieden? Hoe zit het met zijn erkenning? Is hij fiscaal wel in orde? Niet iedereen weet waar hij daarvoor terecht kan. Daarom wil Leiedal de particulier die gaat renoveren wegwijs maken in het grote kluwen van aannemers en installateurs en hen via haar RenovatieCoach ook begeleiden in duurzaam verbouwen. 

Energiebewuste aannemers: wie zijn ze?

Als de regio de klimaatdoelstellingen wil halen, dan kan dat in de eerste plaats door energetische woningrenovaties. Leiedal ondersteunt die renovaties vanuit haar rol als duurzame streekontwikkelaar. De doelstelling is het aantal woningrenovaties op zijn minst te verdubbelen. Tegen 2050 zullen alle woningen in België moeten voldoen aan de BEN-standaard, waarbij BEN staat voor bijna-energieneutraal. Geen koude voeten meer in de winter, dankzij een efficiënte vloerisolatie. Geen tocht meer op winderige dagen, want er is een goede luchtdichtheid. Een BEN-woning zorgt voor een warme thuis in de winter en een koel huis in de zomer. Maar hoe herken je als particulier een energiebewuste aannemer die hiervoor opleiding volgt, alle normen naleeft en de bouwknopen en detaillering nauwgezet uitvoert? Om dat onderscheid duidelijk te maken, wil Leiedal de energiebewuste aannemer bij de klant brengen en omgekeerd.

Oproep - 2018

Na de succesformule van 2017, lanceert Leiedal nu een tweede open oproep tot samenwerking naar aannemers en installateurs die energiebewust en vakbekwaam renoveren. Onze intercommunale selecteert hiervoor een uitgebreide pool van aannemers voor één jaar. We geven hierbij ook kansen aan kleinere, lokale aannemers en installateurs die ambities hebben op het vlak van energetisch renoveren. We screenen de opgegeven referenties en kijken de erkenning van de aannemer na. We polsen naar zijn kennis van luchtdichtheid, thermische prestaties, vaak voorkomende problemen… Uiteindelijk willen we tot een lijst komen van aannemers die hun deskundigheid en ervaring kunnen aantonen bij een of meer types van energetische renovatiewerken: van de isolatie van dak en buitengevel over schrijnwerk tot gascondensatieketels.

Warmer wonen

De lijst van aannemers zal vanaf half maart 2018 te raadplegen zijn op www.warmerwonen.be, de website op maat voor eigenaars, huurders en verhuurders over energiezuinig en kwaliteitsvol wonen in Zuid-West-Vlaanderen. Je vindt er ondersteuning op alle vlakken van woningrenovatie. Sinds 2017 heeft Leiedal ook een eigen RenovatieCoach in huis.  Hij biedt professioneel advies en ondersteuning aan particulieren tijdens het hele renovatietraject. Hij helpt je met offerteaanvragen, de meest efficiënte volgorde van de uit te voeren werken, de financiering, premies en leningen, de opvolging van de werken, de administratie na de werken… De RenovatieCoach zal de geselecteerde aannemers uit de pool op zijn beurt bij de particulier introduceren.

Opdrachtdocument en bijkomende informatie

Interesse om samen met ons de woningrenovaties in onze regio naar een hoger niveau te brengen?
Stel je dan tussen 20 december 2017 en 9 maart 2018 kandidaat als aannemer/installateur.

Vul hier je gegevens in en ontvang de link naar de online documenten