Intercommunale Leiedal

Groen licht voor infrastructuurwerken op De Spijker in Deerlijk

Datum

Op maandag 24 september gaven Intercommunale Leiedal en de gemeente Deerlijk het startschot van de infrastructuurwerken op de nieuwe kmo-zone De Spijker (4,5 ha) langs de Vichtesteenweg in Deerlijk. Met dit nieuwe project creëert Leiedal ruimte om te ondernemen voor 10 tot 15 kleine en middelgrote bedrijven in de regio. Bijzondere aandacht gaat uit naar vlotte mobiliteit en groen.

Nieuwe ruimte voor 10 tot 15 kleine of middelgrote bedrijven

Op vraag van de gemeente Deerlijk kocht Leiedal stelselmatig het gebied van 4,5 ha aan.  Dankzij de uitstekende ligging, op hooguit 700 meter van de E17 en 800 meter van de dorpskern, is deze zone vlotjes bereikbaar met de auto én met de fiets. Bovendien biedt de ontwikkeling van deze zone ook de mogelijkheid voor een verbeterde ontsluiting van de aanpalende bouwonderneming Deleersnijder.

De Spijker belooft een hedendaags bedrijventerrein te worden, waar het fijn is om te werken. Tien tot vijftien bedrijven zullen hier een nieuwe thuishaven vinden. De oppervlaktes van de bedrijfspercelen variëren tot max. 5.000 m². De interesse van bedrijfsleiders in dergelijke percelen is alvast groot en komt uit diverse hoeken, van schrijnwerkerij en schilderwerken, over machineproductie en lichte kartonnage, spinnerij en weverij tot groothandel in feestverhuur.

De eerste verkoopgesprekken zijn volop aan de gang, met de bedoeling de bijhorende aktes na de zomer van 2019 te verlijden, na de voorlopige oplevering van de infrastructuurwerken.

 

Aangenaam hedendaags bedrijventerrein

Leiedal besteedt bij de inrichting van het nieuwe bedrijventerrein heel wat aandacht aan de omgeving, de nabijgelegen woningen, de Wijmelbeek en de aanleg van kwalitatief openbaar domein. 

Hiervoor worden nieuwe wegen en rioleringen aangelegd. Tegelijk voorziet de gemeente Deerlijk de realisatie van een 350 meter lange, gloednieuwe fietsverbinding tussen de Vichtesteenweg en de Vichtestraat. Verkeer van en naar de toekomstige bedrijven kan enkel via de nieuw aangelegde weg, die aantakt op de Vichtesteenweg. Zo blijft de aanpalende woonwijk gevrijwaard van sluikverkeer.

5000 m² wordt gereserveerd voor waterbuffering. 70 hoogstammige bomen, 700 lopende meter hagen, 3000 m² struiken en 5000 m² gras en hooiland - samen goed voor bijna een hectare groen - zorgen ervoor dat deze site een aangename plek wordt om te werken en te ontspannen.

Leiedal wil een kwalitatief, hedendaags en duurzaam lokaal bedrijventerrein realiseren.

Studiebureau Demey, samen met landschapsarchitect Stefaan Thiers begeleidden Leiedal bij het ontwerp van de publieke ruimte op het nieuwe bedrijventerrein De Spijker. Aannemer APK Wegenbouw (met afdeling in Langemark-Poelkapelle) voert straks de infrastructuurwerken uit. De aanleg van de nutsleidingen start pas na de voltooiing van deze infrastructuurwerken, voorzien midden 2019. Om de hinder zoveel mogelijk te beperken, zal alle werfverkeer via de N36 gebeuren

 

Voor info en vragen

Projectleider: Steven Vanassche (steven.vanassche@leiedal.be)

Projectingenieur Infrastructuur: Ignace Braecke (ignace.braecke@leiedal.be)

Verkoop: Cindy Deglorie (cindy.deglorie@leiedal.be)

Lees meer op www.leiedal.be/bedrijventerrein/Despijker 

·