Hoogwaardige, herbruikbare mondmaskers voor alle inwoners

Mondmaskers w13

Regio Zuid-West-Vlaanderen schakelt snel en solidair: één gratis, kwalitatief en herbruikbaar mondmasker voor elke inwoner

Als 15 steden en gemeenten de handen eensgezind in elkaar slaan, kan het snel gaan. Om de geleidelijke afbouw van de coronamaatregelen voor te bereiden en een opflakkering van het virus tegen te gaan, voorzien de 13 lokale besturen van Zuid-West-Vlaanderen voor iedere inwoner van het geboortejaar 2008 en ouder één hoogwaardig, herbruikbaar mondmasker. Ledegem en Wielsbeke sluiten bij het initiatief aan. De Provincie West-Vlaanderen besliste om de groepsaankoop met 1 euro per mondmasker een mooi financieel duwtje in de rug te geven. De mondmaskers zullen gratis in alle brievenbussen worden bedeeld.

“Het is duidelijk dat het dragen van een mondmasker, zeker op plaatsen waar je onvoldoende afstand kan bewaren, de komende weken en maanden een cruciale rol zal spelen. Ik ben dan ook bijzonder trots dat onze steden en gemeenten op deze manier maximaal hun verantwoordelijkheid opnemen. Geen opbod tussen steden en gemeenten onderling dus, maar wel een grote eensgezindheid om deze uitzonderlijke situatie gezamenlijk aan te pakken,” zegt Jan Seynhaeve, burgemeester van Wevelgem en voorzitter van de conferentie van burgemeesters in Zuid-West-Vlaanderen.

Een mondmasker beschermt in de eerste plaats de mensen uit je omgeving. Het is niet omdat je een mondmasker draagt, dat je zelf volledig beschermd bent. Maar als iedereen op het juiste moment en op de juiste manier een mondmasker draagt, beschermen we wel elkaar. Daarnaast blijft het belangrijk om vaak je handen te wassen en voldoende afstand te bewaren.

Iedere inwoner van het geboortejaar 2008 en ouder mag binnenkort een gratis mondmasker in de bus verwachten. Om dat voor elkaar te krijgen, doen de steden en gemeenten een beroep op de ondersteuning van streekpartners W13, Intercommunale Leiedal en hulpverleningszone Fluvia. Fluvia zal instaan voor de logistieke verdeling van de mondmaskers, zodat de inwoners van de 15 steden en gemeenten (concreet gaat het over Anzegem, Avelgem, Deerlijk, Harelbeke, Kortrijk, Kuurne, Ledegem, Lendelede, Menen, Spiere-Helkijn, Waregem, Wervik, Wevelgem, Wielsbeke en Zwevegem) binnenkort over een mondmasker kan beschikken.

Via een regionale groepsaankoop met de stad Kortrijk als aankoopcentrale zijn de lokale besturen er alvast in geslaagd om tijdig 300.000 mondmaskers te bestellen. Ze kozen hierbij bewust voor lokale leveranciers - Celesta uit Wevelgem en Verdolux uit Harelbeke - en doen er samen alles aan om de inwoners zo snel mogelijk te bevoorraden. De lokale besturen nemen de kosten van deze mondmaskers op zich, de Provincie West-Vlaanderen doet met 1 euro per mondmasker ook haar duit in het zakje. Tot slot: duidelijke instructies en tips voor een correct gebruik zullen samen met de mondmaskers meegeleverd worden. 

Het is in deze drukke tijden bijzonder moeilijk om een precieze leveringsdatum voorop te stellen, zeker omdat de leveranciers ook afhankelijk zijn van de voorradige grondstoffen, maar de regio hoopt de mondmaskers midden mei onder alle inwoners te kunnen verdelen.

Blijf intussen goed voor jezelf zorgen, zorg voor elkaar, en veel goeie moed voor de komende weken.

groepsaankoop mondmaskers logostrip
logo provincie
Published on 04/22/2020 - 18:44