K-orner: powered by Hangar K en Leiedal

Hangar K en Leiedal geloven in "studeren, wonen en werken in de binnenstad"

Het is geen geheim dat stadskernen aan het veranderen zijn. In een sterke, bruisende stadskern gaan studeren, wonen en werken hand in hand. Daarom slaan Hangar K, dat jong ondernemerschap onderdak wil geven, en intercommunale Leiedal, dat ruimte creëert om te ondernemen, de handen in elkaar. Bedoeling is om het door Leiedal aangekochte Textielhuis en het voormalige Den Beer in hartje Kortrijk uit te bouwen tot een ruimte om te ondernemen in de binnenstad.

persmoment - k-orner - rijselsestraat Kortrijk - groepsfoto

Hangar K barst uit zijn voegen

Het in april 2018 opgerichte Hangar K barst ondertussen uit zijn voegen en is op zoek naar ruimte om de jonge ondernemers nog meer ademruimte te geven. Sinds zijn start in 2018 wil Hangar K jong ondernemerschap stimuleren met een sterke connectie naar de 4 kennisinstellingen die Kortrijk rijk is. De ambitie van Hangar K blijft om de brain drain van jong talent om te zetten in een brain gain door ondernemerschap in Zuid-West-Vlaanderen te stimuleren. Met een aantal sterke groeiers zoals GetDriven, Play it Safe en MyAddon bewijst het dat deze ambitie kan waargemaakt worden. Om de groei verder te versterken is Hangar K een partnership aangegaan met Leiedal om zo ruimte te geven aan de groeiers. Een partnerschap dat banen schept en tegelijk de slimme ondernemers van morgen hier houdt. Ook dat is streekontwikkeling.

 

Generatie Z

De werknemers en starters van morgen, de zogenaamde generatie Z, geloven in een werkplek die geconnecteerd is met een groter bruisend geheel. Leiedal wil daarop inspelen door in de stadskern de mogelijkheid te creëren voor starters om hun eigen onderneming uit te bouwen. Voorzitter van Leiedal Wout Maddens legt uit: “Kernversterking is een speerpunt in het beleid van Leiedal. Door wonen, werken en beleven te verweven in de stadskern, creëer je aantrekkelijke en levendige kernen met bijkomende voordelen op het vlak van efficiënt ruimtegebruik, mobiliteit, en werkgelegenheid.” Het project in de Rijselsestraat moet uitgroeien tot een ruimte waar ondernemers kunnen doorgroeien. “Hierdoor kan de ruimte van Hangar K op het Nelson Mandelaplein zich verder focussen op cocreatie en het ondersteunen van ondernemers met hun onderneming in een zeer vroeg stadium. Eenmaal ondernemers verder willen doorgroeien kan de nieuwe locatie in de Rijselsestraat fungeren als scale-up space,” verduidelijkt Vincent Vanderbeck, CEO van Hangar K.

  Stadskern met pit

  K-orner is de naam die Hangar K en Leiedal geven aan het project op de hoek van de Rijselsestraat met de Jan Persijnstraat, beter gekend als het voormalige winkelpand “De Beer”. K-orner, met de K van Hangar K, de K van Kortrijk, de K van kernversterking en last but not least, de K van kool, want groeien als kool, dat doen de starters in onze regio. In een eerste fase zal Hangar K zijn community uitbreiden naar het winkelpand op de hoek van de Rijselsestraat en de Jan Persijnstraat. Het winkelpand beslaat 250 vierkante meter over drie verdiepingen. Leiedal en Hangar K gaan hiervoor een overeenkomst aan voor een jaar. De intercommunale staat in voor de basisvoorzieningen (sanitair, verwarming en glasvezel), Hangar K neemt de inrichting en het contact met de ondernemers voor zijn rekening. In de nieuwe hub zullen een aantal ondernemers volop en duurzaam hun ding kunnen doen. Bild, #hackyourjeans, Trompet en Emiel zijn maar een paar van de ondernemers die er in maart zullen in trekken. Daarnaast zal er ook ruimte gemaakt worden om de student-ondernemers die het #GivMoBuzze traject binnen Hangar K volgen een plaats te geven. Bijkomende projecten met studenten van zowel Howest als Vives staan in de steigers.

  De aanleg van glasvezel en andere digitale infrastructuur past binnen het streven van Leiedal binnen het Interreg-project Cora om starters volop te laten floreren binnen een geavanceerd digitaal ecosysteem.

   

  Meer informatie?

  Heb je ook een ruimtevraag als starter of ondernemer?

  Logo Cora Interreg
  Published on 02/18/2020 - 08:58