Intercommunale Leiedal

Leiedal koopt Isocab in Bavikhove

Datum

Op 19 december vorig jaar sloten Isocab en Intercommunale Leiedal een akkoord over de aankoop van de bedrijfssite Isocab in Bavikhove. De site ligt langs de Treurnietstraat in Bavikhove in een gemengde omgeving met woon- en bedrijfsfuncties, op een boogscheut van het centrum van Bavikhove en Ooigem. De site zal een grondige reconversie ondergaan. De nieuwe invulling moet maximale aandacht besteden aan een harmonieuze samenhang met de omgeving.

Herlocalisatie

Eind 2016 hebben Isocab (Bavikhove) en Isobar (Beveren-Leie) hun activiteiten ondergebracht in een nieuwe opgerichte vennootschap Isomasters met de Ierse groep Kingspan als hoofdaandeelhouder. Isomasters is producent van modulaire koel- en vriescellen, isotherme deuren en toebehoren. De productieactiviteiten van Bavikhove verhuisden vorig jaar naar de bedrijfssite te Beveren-Leie, waardoor deze vrij kwam. De Isocabsite in Bavikhove is gedeeltelijk bebouwd (ca. 1,4 ha) en grotendeels verhard. De oudste gebouwen dateren van 1968.

Isocab wenst van zijn kant te benadrukken dat het in Leiedal een partner gevonden heeft die een evenwichtig project wil realiseren met oog voor natuur en samenleving.

Kingspan is immers een onderneming die haar verantwoordelijkheid opneemt inzake milieu en maatschappij, vandaar deze logische keuze.

Focus op reconversie

Deze aankoop past dan weer volledig in de beleidsvisie van Leiedal. Om voldoende ruimte om te ondernemen te creëren, snijdt de intercommunale niet alleen nieuwe bedrijventerreinen aan of activeert ze niet enkel het aanbod op bestaande zones. Leiedal zet ook steeds intensiever in op de reconversie van bestaande economische ruimte met aandacht voor een kwalitatieve afwerking.

Harelbeke gaat voor een kwalitatieve invulling

Intercommunale Leiedal kocht de site in samenspraak met de stad Harelbeke. De aankoop past binnen het traject van de voorstudie rond zonevreemde bedrijven. Het is de ambitie van de stad om het terrein een kwalitatieve invulling te geven, waarbij de Paddebeek meer ruimte krijgt en trage verbindingen in het terrein aangelegd worden, zodat de leefbaarheid van de Treurnietstraat en de ruimere omgeving niet onder druk komen te staan. Nieuwe bedrijvigheid die er zich in de toekomst vestigt, zal niet sterk verkeersgenererend mogen zijn. Over de mogelijke inrichting wordt binnenkort overleg gepleegd met de provincie.

Meer weten?  julie.vanmeenen@leiedal.be | 056 24 16 16