Intercommunale Leiedal

Leiedal verwelkomt Osta op Evolis

Datum

 

Intercommunale Leiedal rolt de rode loper uit voor alweer een belangrijke lokale speler op Evolis: Osta Carpets. Het bedrijf met vestigingen in Deerlijk en Avelgem is Europees marktleider in machinale wollen karpetten. Osta verhuist van Deerlijk naar Evolis en wil op termijn alles centraliseren op het innovatieve bedrijvenpark. Het nieuwe gebouw komt op het binnenplein, recht tegenover de toekomstige gebouwen van Wever & Ducré. Net voor het jaareinde kondigde Leiedal ook al de komst van de firma Jardinico aan.

Osta Carpets: door de wol geverfd

Osta Carpets vindt zijn oorsprong in 1934, wanneer de heer Dejager in het West-Vlaamse Deerlijk een eerste tapijtweverij opricht. Het ambachtelijke bedrijf groeit eerst langzaam, maar komt in een stroomversnelling terecht als in 1983 wordt uitgeweken naar een industrieel gebouw langs de snelweg in Deerlijk. In die periode voegen Johan en Luc Dejager zich bij het bedrijf.

Nieuwe tendensen in de textiel vereisen grotere, hogere textielmachines en daarvoor zijn de fabrieksgebouwen in Deerlijk te klein. In 1998 wordt dan ook beslist om uit te breiden in Avelgem,  in een nieuw fabriekspand dat wel voldoende hoogte biedt. De volledige weverij verhuist naar Avelgem en in Deerlijk blijven enkel nog de kantoren, de confectie/afwerking en de logistiek. In Avelgem wordt in 1998 nogmaals uitgebreid en ook in 2003 nog een derde en laatste keer.

 In 2012 koopt Luc Claeys, toenmalig verkoopdirecteur, zich in de firma in. Sindsdien staat hij als CEO aan het roer. Vanaf dat ogenblik vindt er een “portfolio reset” plaats. Behalve op pure wollen tapijten wordt nu ook ingezet op gemengde kwaliteiten: wol en polypropyleen, wol en polyester… Zo begeeft Osta Carpets zich buiten de mainstream en kan het zich in een nichemarkt profileren. 

Een creatieve innovator

Vandaag is Osta Carpets een authentieke Belgische producent en marktleider in hoogwaardige machinale karpetten. De firma realiseert een omzet van 18 miljoen euro en stelt 76 mensen tewerk. In tegenstelling tot veel andere textielbedrijven denkt Osta Carpets niet aan delokaliseren. De groep is actief in het hogere marktsegment en moet het vooral van creativiteit hebben. Osta Carpets innoveert daarom voortdurend. “We willen een creatief en innovatief bedrijf zijn dat een plaats heeft naast de textielreuzen in de streek'', aldus Johan Dejager.

Keuze voor Evolis

Het gebouw in Deerlijk voldoet niet meer aan de huidige logistieke wensen. Het is 30 jaar oud en grote renovatiekosten dringen zich op. Vandaar de keuze voor een nieuw gebouw op een centrale toplocatie. De nieuwe locatie biedt meteen de nodige ruimte en uitstraling om verder te groeien, zowel op commercieel als op logistiek vlak.

De zaakvoerders kiezen voor Evolis vanwege de internationale uitstraling en het innovatieve karakter van de site. Ook de uitstekende verbinding met de toeleveranciers is een sterke troef van Evolis. Osta Carpets voert meer dan 95% van zijn omzet uit: 60% van die export gebeurt binnen Europa en 35% daarbuiten. De belangrijkste Europese klanten bevinden zich in Frankrijk, Spanje, Duitsland, Italië en Groot-Brittannië. De belangrijkste niet-Europese klanten zitten in Australië, de Verenigde Staten, Japan, Rusland en Canada.

Nieuwe vestiging bij E17

Evolis ligt vlak naast de E17 en is daardoor uitstekend bereikbaar. De activiteiten worden gehuisvest op een perceel van 17.000 m² op het binnenplein, tegenover de toekomstige vestiging van Wever & Ducré.  Het gebouw zal ongeveer 10.000 m² in beslag nemen en werd ontworpen door architectenkantoor OYO Architects uit Gent. Uitbreiding in de toekomst is nog mogelijk. De grondwerken starten binnenkort.  

Meer informatie

 Osta Carpets

 ·          Luc Claeys, CEO, 056 78 33 11, luc.claeys@ostacarpets.com

 Leiedal

 ·          Cindy Deglorie, Sales Project Manager, 056 24 16 16, cindy.deglorie@leiedal.be

 ·          Stijn Vannieuwenborg, Projectmanager Evolis, 056 24 16 16, stijn.vannieuwenborg@leiedal.be

 Zie ook

 

www.ostacarpets.com