Intercommunale Leiedal

Lezing Katja Biedenkopf: wat is... duurzame ontwikkeling?

Datum

Tijdens een reeks avondsessies onder de noemer "Wat is..." neemt de KU Leuven Campus KULAK zowel actuele als basisbegrippen onder de loep. Het centrale thema vormt telkens het onderwerp van een actueel maatschappelijk debat. Startend "from scratch" wordt ieder thema vanuit verschillende invalshoeken en met voorbeelden uit de praktijk uitgewerkt. In deze context brengt de KULAK op woensdag 20 maart professor Katja Biedenkopf naar Intercommunale Leiedal. 

Katja Biedenkopf

Het begrip duurzaamheid kom je tegenwoordig overal tegen: duurzame koffie, duurzame gebouwen, duurzaam vervoer, duurzame ontwikkeling. We gebruiken de term duurzaamheid vaak, maar bedoelen er soms verschillende dingen mee. Als bijna alles duurzaam is, betekent het woord dan eigenlijk nog iets? 

Deze lezing schetst een overzicht van de oorsprong en ontwikkeling van het begrip duurzaamheid en benadert de verschillende definities op een kritische manier. Het samenspel van sociale, ecologische en economische aspecten vormt de kern van duurzaamheid, maar het gewicht van elk aspect en hoe deze interageren is een complex verhaal. Aan de hand van diverse voorbeelden zullen de verschillende gebruikswijzen van het concept duurzaamheid geïllustreerd worden. Zijn we in staat om duurzaam te leven? Hoe zouden we dat kunnen doen? Welke rol spelen overheden, bedrijven en burgers - en aldus ieder van ons?

Programma

  • 19.00 uur: onthaal
  • 19.30 uur: welkomstwoord door prof. Steven Van Hecke
  • 19.35 uur: voordracht door prof. Katja Biedenkopf
  • 20.45 uur: vraagstelling
  • 21.15 uur: afsluitend drankje

Praktisch

Datum: woensdag 20 maart 2019 om 19.30 uur
Locatie: grote zaal Leiedal, President Kennedypark 10 in 8500 Kortrijk
Inschrijven: kan eenvoudig via dit inschrijvingsformulier

Opgelet: deelnemen aan de lezing kost 12 euro. Stort dit bedrag op de rekening (BE31 2850 2133 2955) van het Postuniversitair Centrum, met de vermelding "400/0017/45938 en de naam van de deelnemer(s)".