Intercommunale Leiedal

Nieuw stukje Zwevegem nodigt uit tot duurzaam wonen

Datum

Op dinsdag 26 juni stelde de intercommunale Leiedal samen met pps-partner en projectontwikkelaar ION het nieuwe woonproject Losschaert in Zwevegem voor. Begin februari 2017 gingen de infrastructuurwerken er van start. Anderhalf jaar later zijn die werken afgerond en is de verkaveling klaar voor verkoop. Losschaert wordt de nieuwe thuishaven voor een 100-tal gezinnen.

Gevarieerd woonaanbod van bouwkavel tot appartement

Het nieuwe woonproject ligt op wandelafstand van het bruisende centrum van Zwevegem, op fietsafstand van het station in Kortrijk, vlak bij de oprit van de E17 en op een steenworp van het recreatiedomein De Gavers in Harelbeke.

Leiedal verkoopt hier 16 goed georiënteerde bouwkavels voor halfopen bebouwing. Je bouwt er naar eigen wensen en budget een eigen woning op maat. “Om de architecturale kwaliteit en goede samenhang te bewaken tussen de individuele woonwensen, de hedendaagse architectuur en de omgeving, doen we ook hier een beroep op een architectenpool. Kandidaat-kopers bouwen met een zelfgekozen architect uit een selectie van 10, met hun eigen aannemer en volgens hun eigen budget. Zo wil Leiedal inspelen op de groeiende vraag naar ruimte om te wonen voor zelfbouwers. Tegelijk zijn we voor de ontwikkeling van het binnengebied op zoek gegaan naar een geschikte private partner. Dankzij deze publiek-private samenwerking willen we de beoogde kwaliteit en harmonie in dit woonproject garanderen”, verduidelijkt Filip Vanhaverbeke, algemeen directeur van Leiedal.

Projectpartner ION sluit hierop aan met een gevarieerd en verfrissend aanbod. Aan de Vanhemmens Hoevestraat en Joseph Vandeveldestraat komen zowel grondgebonden woningen met privétuinen als doorzonappartementen in het park. De doordachte en verfijnde architectuur is van de hand van de architecten Achtergael en Theunynck-Knockaert. De bijzondere aandacht voor duurzaamheid, lichtinval, flexibiliteit en functionaliteit vertaalt zich in een woonwijk waar er geleefd en beleefd wordt.

Duurzaamheid troef, kwaliteit centraal

Qua inrichting van de openbare ruimte zijn op het project Losschaert keuzes gemaakt die vooruitstrevend zijn op het vlak van duurzaamheid. Er is bewust voor gekozen om de beschikbare open ruimte zo efficiënt mogelijk te benutten en ze op te delen in veeleer beperktere privétuinen, aangevuld met semipublieke en publieke parkzones. Dat zorgt niet alleen voor de nodige diversiteit, het stimuleert ook de sociale duurzaamheid. Een speelpark van 3600 m² en een gezellig buurtpark met publieke BBQ nodigen uit tot samenzijn.

In het streven naar biodiversiteit vind je hier een heel gamma aan natuurlijke onderhoudsarme vegetatie, een uitstekende biotoop voor fauna en flora en tegelijk een heerlijke plek voor jong en oud om even te verpozen. We maken van Losschaert een ecologische woonzone door duurzaam om te gaan met regen- en afvalwater, door grachtjes en wadi’s aan te leggen, door infiltratie op privéterrein te verplichten en door schadelijke pesticiden te weren bij het onderhoud van het openbaar domein.  Verder hadden de ontwikkelaars ook oog voor de technische duurzaamheid op de woonzone. Zo gebruikten ze bij de aanleg liever materialen die weinig onderhoud vragen of later milieuvriendelijk gerecycleerd kunnen worden, zoals gewassen betonwegen in plaats van asfalt.

Smalle wegen en publieke parkeerstroken zorgen voor veilige (speel)straten. Dankzij verschillende fietsdoorsteken op de woonzone kun je zo aansluiten op het Guldensporenfietspad of de nieuwe fietssnelwegen (F45, F371 en F374) die onze regio rijk is. Zo breng ook jij beweging in duurzame mobiliteit.

Tot slot krijgt de verkaveling ook drie nieuwe straatnamen. Ze verwijzen naar het verleden van de gemeente en de site: de Vanhemmens Hoevestraat, de Jozef Vandeveldestraat en de Boerderijstraat.

Info

Leiedal – www.leiedal.be/losschaert-zwevegem

·     Projectleider: Tine Claeys tine.claeys@leiedal.be

·     Verkoop woonkavels: Petra Decant petra.decant@leiedal.be

·     056 24 16 16

Projectontwikkelaar ION – losschaert.ion.be

Senior Project Developer: Frédéric De Bisscop  frederic.de.bisscop@ion.be