Intercommunale Leiedal

Nieuwe raad van bestuur Leiedal aan de slag

Datum

Op vrijdag 26 april 2019 stelde Intercommunale Leiedal haar nieuwe raad van bestuur voor. Wout Maddens (schepen Stad Kortrijk) wordt de komende zes jaar voorzitter, Pedro Ketels (schepen gemeente Lendelede) en Tom Beunens (schepen gemeente Avelgem) zijn de ondervoorzitters. 

Intercommunale Leiedal is de interlokale vereniging voor streekontwikkeling van 13 steden en gemeenten in Zuid-West-Vlaanderen en groeide de voorbije jaren uit tot een sterke organisatie met een 60-tal medewerkers. Haar drie kerntaken zijn het ondersteunen van de steden en gemeenten, het stimuleren van de onderlinge samenwerking en het uitbouwen van de streek tot een regio waar het goed wonen, werken, leven en beleven is, met aandacht voor kwaliteit, duurzaamheid en ruimte voor cocreatie en innovatie. In 2020 viert Leiedal haar 60-jarige bestaan. Voor die verjaardag wordt een ambitieus programma uitgerold, met onder meer een regionaal land-art-kunstenparcours en een samenwerking met studenten uit binnen- en buitenland. 

“Ook de komende jaren wil Leiedal de referentieregio blijven die ze vandaag is,” aldus voorzitter Wout Maddens. “Maar de uitdagingen zijn niet min. Hoe houden we de regio aantrekkelijk en betaalbaar? Hoe garanderen we de leefbaarheid van zowel de steden als de landelijke gemeenten? Hoe pakken we de klimaat- en mobiliteitsuitdagingen aan? En hoe maken we de betonstop concreet? Leiedal kan in dit alles een belangrijke bruggenbouwer, denktank en streekontwikkelingsactor zijn.” 

Vernieuwde samenstelling

De nieuwe raad van bestuur bestaat uit 20 leden, waarvan 18 bestuursleden en 2 deskundigen. Iedere lokaal bestuur blijft vertegenwoordigd, maar in tegenstelling tot de vorige raad van bestuur telt de huidige raad vier in plaats van twee leden uit de oppositie. 

“Ik maak van de gelegenheid graag gebruik om mijn voorganger Koen Byttebier en zijn collega-raadsleden nog eens uitdrukkelijk te bedanken voor het goeie werk die ze de voorbije zes jaar hebben geleverd.”