Intercommunale Leiedal

Open oproep voor inrichting Blauwe Park

Datum

Het agentschap van de Eurometropool Lille-Kortrijk-Tournai en haar 14 partners doen een open oproep aan alle studenten stedenbouw of architectuur. Ze organiseren een wedstrijd om een van drie geselecteerde sites in het Blauwe Park op te waarderen. De studenten kunnen hun eigen, kleine project indienen om de plaats van hun keuze in te richten met een project waarin ecologie en solidariteit centraal staan.

Op de kaart

Het Blauwe Park van de Eurometropool, dat is het geheel van zachte ruimtelijke verbindingen die de mensen in contact brengen met het blauw-groene netwerk van water en natuur. Een ruimte voor rust, ontspanning, feest en cultuur, vol met wandelwegen, fietsroutes en ecologische corridors over de grenzen heen. Drie sites in dat park worden opgewaardeerd: de Reutelbeek in Geluwe, de zone van Léaucourt en Obigies in Pecq en het stroomgebied van de Libaude in Les Weppes. Dat is er eentje per deelregio (Vlaanderen, Wallonië en Frankrijk), elk met zijn eigen ecologische bijzonderheden, maar ook voorwaarden van de lokale overheid. De kandidaten kiezen na hun inschrijving een van de drie sites en krijgen een beschrijving van de zones, het Blauwe Park en de Eurometropool.

Voor wie en wanneer?

De ‘open call for ideas’ werd op 1 juli 2019 gelanceerd. Hij gaat uit naar alle studenten die een opleiding volgen binnen de disciplines stedenbouw of architectuur. Ze moeten daarvoor ingeschreven zijn voor het academiejaar 2018-2019. Er wordt hen gevraagd om zich in groepjes van drie in te schrijven, bij voorkeur uit verschillende disciplines. Ze kunnen dat doen op de website van het Blauwe Park tot uiterlijk 15 september om 23.59 uur. Tot 30 september hebben ze dan de tijd om hun project in te dienen. Midden oktober komt de jury bijeen en de resultaten van de wedstrijd worden bekendgemaakt tijdens de Kortrijk Creativity Week, een initiatief van Designregio Kortrijk van 23 tot en met 27 oktober op Kortrijk Weide. Per deelregio wordt één project geselecteerd als laureaat en van die drie wordt één grote winnaar gekozen. De voorstellen van de kandidaten worden tijdens de week tentoongesteld en de winnende projecten worden ook geëtaleerd op Wereldwaterdag op 22 maart 2020.

Meer informatie

De volledige oproep met inschrijvingslink kun je hier terugvinden, inclusief een document waarin je je vragen kwijt kunt.