Intercommunale Leiedal

Opendeurdagen 9 & 10 november pilootwoning KB234

Datum

Een typische rijwoning met beperkte middelen energiezuinig renoveren tot een comfortabele gezinswoning? KB234 laat zien dat het kan! Kom op vrijdag 9 tussen 16 en 20u of zaterdag 10 november tussen 10 en 17u zelf kijken hoe doorgedreven isolatie, vloerverwarming, zonnepanelen, een nieuw ventilatiesysteem... voor een Bijna-Energie-Neutrale woning hebben gezorgd! 

Naast onze RenovatieCoach staan ook het woonloket van het Sociaal Huis Kuurne, de architect, EPB-verslaggever en verschillende aannemers ter beschikking om al je vragen te beantwoorden. 

Check zeker ook onze facebookpagina

Context

Tegen 2050 wil Zuid-West-Vlaanderen een klimaatneutrale regio zijn. Daarvoor moeten er jaarlijks 3000 verouderde woningen gerenoveerd worden. Ambitieus, denkt u? En toch… Dat zo’n renovatie ook met een beperkt budget kan, hopen het Sociaal Huis van Kuurne en de gemeente Kuurne te bewijzen in de Koning Boudewijnstraat. 

Het Sociaal Huis en de gemeente werken hiervoor samen met de RenovatieCoach van Intercommunale Leiedal en een aantal private partners. Het project is dan ook het resultaat van een unieke samenwerking tussen overheid en bouwsector. 

Voorbeeldwoning

De woning moet immers een voorbeeld voor de hele regio Zuid-West-Vlaanderen worden. Samen willen de partners aantonen dat een energiezuinige woning niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. En de lat ligt hoog: een rijwoning (een type dat heel vaak in onze regio voorkomt) renoveren tot de EPB30-norm. 

“Met welke technieken kunnen we dat E30-peil zo budgetvriendelijk mogelijk bereiken? Het is een van de grote uitdagingen voor onze partners. Tegelijk is het project een uitgelezen kans om kennis op te doen. De woning wordt opengesteld voor het publiek, zodat het de toegepaste technieken kan komen bekijken, en op 14 maart staan we op de woonbeurs in KUBOX om alle mogelijke vragen te beantwoorden,” aldus RenovatieCoach Bart Deneckere. 

Tegen de zomer moet de opgedane kennis in cijfers in een overzichtelijk eindrapport gegoten worden: gemaakte kosten, aanvaarde premies, geboekte energiewinst enzovoort. Op die manier kan iemand die voor een verbouwing staat perfect inschatten waar hij of zij financieel aan toe is.  

Sociaal karakter

Toch is een energiezuinige renovatie niet de enige ambitie van het project. Bram Deloof, OCMW-voorzitter: “Het project dat we vanuit het OCMW trekken heeft 2 doelen. Onze woning verhuurbaar maken voor sociale doeleinden, met het nodige comfort. En aantonen dat het met minder financiële middelen dan oorspronkelijk gedacht óók kan. Omwille van de ervaring bij renovaties en de marktkennis van de RenovatieCoach, is de samenwerking met de Coach een enorme troef. Voor veel mensen kan dit het verschil maken, niet enkel voor de sociale doelgroep. Middelen correct spenderen is altijd en voor iedereen goed.” 

Een sociale én energetische meerwaarde: het project past bijgevolg perfect in het woonbeleid van de gemeente. Schepen Francis Watteeuw: “Kuurne zet volop in op energiezuinigheid om de CO2-uitstoot naar beneden te halen en de quota van het Burgemeestersconvenant te halen. Deze BEN-woning past volledig in dit plaatje. We vinden het belangrijk om als overheid het voorbeeld te geven aan de inwoners van Kuurne maar ook aan de regio door in te zetten op energie-efficiëntie.”