Intercommunale Leiedal

Persconferentie 'Evolis verwelkomt Tonickx'

Datum

Op Evolis start het bedrijf Tonickx uit Waregem binnenkort met de bouw van hun gloednieuw bedrijfscomplex. Tonickx is het tweede bedrijf dat zijn vestiging zal optrekken op Evolis. Tonickx zal in belangrijke mate het gezicht bepalen van het bedrijvenpark door hun strategische ligging aan de ingang van het terrein.

Het bedrijf Tonickx beantwoordt perfect aan het bedrijfsprofiel dat Leiedal beoogt voor de invulling van Evolis: hoogwaardige bedrijven die toonaangevend zijn in hun sector en zich internationaal oriënteren. Tonickx is een confectie- en modebedrijf dat beschikt over een eigen designafdeling waar nieuwe collecties ontworpen worden en in een later stadium in hun buitenlandse vestigingen geproduceerd worden. Bovendien bedient Tonickx grote klanten uit verschillende landen en is hiermee sterk internationaal georiënteerd.

Door de grote groei van hun activiteiten was Tonickx echter genoodzaakt om op zoek te gaan naar een nieuwe vestiging. Bovendien moest deze locatie overeenstemmen met hun bedrijfsfilosofie: een creatieve en vlot bereikbare omgeving met een professionele uitstraling en een internationaal karakter. Deze wens sluit naadloos aan bij de visie die Leiedal en de regio ambieert voor de invulling van het bedrijvenpark Evolis.

Tonickx 2 LR.jpgTonickx heeft toparchitect Vincent Van Duysen aangesteld voor het ontwerp van hun nieuw bedrijfsgebouw. Op een perceel van circa 7.500 m² komt een kwalitatief totaalconcept waarbij zowel de architectuur, het kantoorlandschap als de buitenaanleg onlosmakelijk met elkaar verbonden worden. Het gebouw zal vertrekken vanuit een horizontale gelaagdheid dat gekenmerkt wordt door een massieve sokkel die de lichtere bovenbouw draagt. Zowel door de strategische ligging als het architecturaal concept zal het bedrijfsgebouw van Tonickx zich ontpoppen tot ware blikvanger van Evolis.

Voor de verder invulling van het terrein merkt Leiedal opnieuw een aanwakkering van het economisch klimaat. Verschillende kandidaat-investeerders hebben een aanvraag ingediend en zullen binnenkort door het selectiecomité beoordeeld worden.

Wie is Tonickx?

Tonickx ontwikkelt en produceert actuele damesmode voor de private label kledingdistributie in Europa. In Waregem is een team van 30 mensen tewerkgesteld, dat hoofdzakelijk deel uitmaakt van de styling-afdeling. In deze divisie worden trends op de catwalk heel snel omgezet in actuele en commerciële damescollecties. Productieruns worden heel kort geleverd door eigen productie-units van Tonickx in Tunesië en Roemenië (1200 medewerkers). Door deze verticale integratie staat Tonickx garant voor snelheid, flexibiliteit en kwaliteit naar hun verschillende retailers in Europa.

Elke week levert Tonickx gemiddeld 40.000 stuks dameskledij over heel Europa aan klanten zoals onder meer C&A, JBC, Etam, Camaieu, La Redoute, Promod, Bel & Bo, etc. Tonickx is actief in 15 landen en haalt zijn toegevoegde waarde uit de creatieve ontwerpen, de snelheid van leveringen en betrouwbaarheid.

Bouwproject Vincent Van Duysen

Voor de uitwerking van hun nieuw bedrijfsgebouw op het bedrijventerrein Evolis ging Tonickx in zee met architectenbureau Vincent Van Duysen. Allen deelden éénzelfde ambitie: de realisatie van een kwalitatief totaalontwerp waarbij zowel de architectuur, het kantoor-landschap als de buitenaanleg onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en zich onderscheiden van de alledaagse industriële bouwontwerpen. Deze visie sluit naadloos aan bij de visie die Leiedal ambieert voor het bedrijventerrein Evolis.

Het bouwprogramma bestond enerzijds uit een kantoorgedeelte, aangevuld met anderzijds een meer industriële productie-eenheid en magazijn. De combinatie van beide programma's vormde een uitdaging voor het architectenkantoor, zowel op technisch vlak als op vlak van vormgeving.

Het gebouw is opgevat als een industriële betonstructuur waarin een atypische stapeling van het programma gebeurt in drie bouwlagen. De meer industriële activiteiten bevinden zich op de lagere niveaus. De kantoren worden over drie verdiepingen gespreid, waarbij het representatieve gedeelte van de kantoren op de bovenste verdieping wordt ingeplant.

Zo ontstaat er een horizontale gelaagdheid in het gebouw dat gekenmerkt wordt door een massieve sokkel (van twee bouwlagen) als drager van een lichte bovenbouw. De scheiding tussen de twee bouwvolumes gebeurt door een massieve beeldbepalende betonnen luifel.

Deze ingreep geeft enerzijds een sterk architecturale expressie. Anderzijds onttrekken de bovenliggende kantoren zich als het ware aan hun industriële omgeving en worden ze gekenmerkt door weidse zichten en aangrenzende terrassen en groendaken die overlopen in het omliggende landschap.

Bij de uitwerking van de buitenaanleg werd gekozen voor een duidelijke scheiding van beide functies door middel van aparte toegangen met elk hun eigen specifieke vormgeving en karakter. Wanneer u het gebouw betreedt, wordt deze scheiding achterwege gelaten.

Binnenin wordt het kantoormeubilair ingezet als ordenend element in de industriële betonstructuur.

Ook in de behandeling van de gevels is een gelaagdheid terug te vinden. De stalen roosters, die zowel ter hoogte van de onder- als bovenbouw terugkomen, worden toegepast voor betongevels, raampartijen alsook voor het omsluiten van patio's. Dit resulteert in een diffuus gevelbeeld die de doordringbaarheid van het bouwvolume slechts geleidelijk prijs geeft.

Invulling Evolis

De firma Tonickx is het tweede bedrijf dat zich op Evolis vestigt. Het eerste bedrijf is AVC dat op 10/10/10 officieel de deuren opent en onmiddellijk gastheer is voor Exterieur, een evenement in de rand van de internationale beurs Interieur. Door hun strategisch ligging en hoogwaardige architectuur zullen de gebouwen van AVC en Tonickx op het terrein ware blikvangers zijn.

Na een periode van stilte als gevolg van de wereldwijde financiële crisis merkt Leiedal opnieuw een grotere belangstelling in verschillende van haar projecten. Sinds enkele maanden zijn er opnieuw verschillende aanvragen van kandidaat-investeerders, onder meer voor zones als ‘De Blokken' in Zwevegem, ‘Beneluxpark' in Kortrijk en ‘Gullegem-Moorsele' in Wevelgem. Ook Evolis geniet opnieuw een grotere belangstelling: verschillende aanvragen zullen binnenkort door het selectiecomité van Evolis beoordeeld worden.

Persmap

Download hier de persmap, de simulaties en het plan van Evolis.

Meer informatie