Pittoresk pompgebouw boort nieuwe toekomst aan

foto persmoment verkoop pompgebouw avelgem

Het oude pompgebouw van Bossuit staat leeg. Het toeristische centrum Leie-Scheldestreek is er weg en de horecazaak is stopgezet. Zonde, want het uitzonderlijke pand heeft heel wat in petto, niet het minst door zijn schitterende ligging. Daarom gaat het gemeentebestuur van Avelgem op zoek naar een creatieve koper om dit erfgoed nieuw leven in te blazen.

Het oude pompgebouw ligt in het centrum van deelgemeente Bossuit, langs een belangrijke verbindingsweg tussen Doornik en Avelgem. Het is erg vlot bereikbaar, ook met de fiets. In de directe omgeving heb je dan ook meerdere fietsknooppunten. Het gebouw werd in de 19e eeuw opgetrokken om water van de Schelde naar het Kanaal Bossuit-Kortrijk te pompen. Dat kanaal ging in 1861 open als een belangrijke ‘shortcut’ tussen Schelde en Leie. Maar boten werden steeds groter, dus moest het kanaal een eeuw later alweer worden verbreed. Om schepen van 1350 ton te kunnen laten passeren, werd in de jaren 70 een volledig nieuw pompgebouw in gebruik genomen. Het oude pompgebouw verloor zijn functie en bleef droog en verweesd achter.

Pompgebouw met authenticiteit als aanzuigeffect

De gemeente ontfermde zich over het gebouw en kocht het in 1991. Het onderging een grondige renovatie met aandacht voor het behoud van de erfgoedelementen. De oude pompen kregen een centrale plek en de hele site deed een tijdlang dienst als toeristisch-recreatief centrum voor de Scheldestreek. Nog steeds is het een prachtig vertrekpunt voor fiets- en wandeltochten.

“Het pompgebouw bevat nog steeds waardevolle, authentieke stukken van de oorspronkelijke pompinstallatie die uit gebruik werd genomen bij de herkalibrering van het kanaal in de jaren 70”, vertelt burgemeester Lut Deseyn. “Die oude pompen en leidingen vormen samen met de blaasbalg van de smidse een prachtig decor dat het geheel een bijzonder karakter kan geven.”

En net vanwege dat bijzondere karakter speelt bij deze verkoop niet enkel de prijs mee. Authenticiteit wordt hier door de pompen overgeheveld, dus in die zin is ook de functie of invulling die aan het gebouw zal worden gegeven van groot belang. Er wordt gedacht aan een horecazaak, een trefpunt voor fiets- en wandeltoerisme, maar ook een ambacht of handelsfunctie zijn evengoed mogelijk. “Het moet iets zijn wat een meerwaarde betekent voor deze site en voor de dorpsomgeving van Bossuit in het bijzonder”, besluit de burgemeester. 

Oproep

Over die meerwaarde zegt schepen Tom Beunens: “We willen inderdaad nauwlettend toezien op deze verkoop en de toekomst van dit zo goed als instapklare gebouw. Net daarom doen we deze oproep naar kandidaat-kopers om hen de kans te bieden hun bod en plannen individueel te komen toelichten.” Voor de begeleiding doet de gemeente graag een beroep op intercommunale Leiedal. De streekontwikkelaar heeft in het verleden ook de renovatiedossiers van het oude pompgebouw ondersteund. Zo haalt Avelgem alle ervaring in huis om van behoud door ontwikkeling in de regio ook hier iets heel moois te maken.

Meer weten?

www.avelgem.be/het-oude-pompgebouw-van-bossuit
wim.monteyne@avelgem.be

Published on 01/26/2021 - 16:40