Intercommunale Leiedal

Prostor vindt nieuwe thuishaven op Evolis

Datum

Goed nieuws onder de zon op Evolis: Prostor, gerenommeerd specialist in parasolsystemen, pergola’s en windschermen, verhuist van Geluwe naar Kortrijk. Intercommunale Leiedal verwelkomt zo alweer een grote lokale speler op het innovatieve bedrijvenpark. Het nieuwe gebouw komt langs de autosnelweg tussen AVC en de toekomstige gebouwen van Aluvision. De verkoop op Evolis heeft de wind stevig in de zeilen: amper een derde van de totale oppervlakte, goed voor 10 ha, is nog beschikbaar.

Prostor: slimme oplossingen voor het terras

Prostor bvba is een zusterbedrijf van de firma Brustor nv en is in België de marktleider in de productie van mid- en high-end parasolsystemen. Prostor is gespecialiseerd in de overkapping van grote oppervlaktes, windvaste systemen, hoogwaardige materialen en gepatenteerde openings- en sluitingssystemen. Met zijn parasols richt Prostor zich duidelijk op de projectmarkt (ongeveer 65% van de parasolafzetmarkt). Je ziet Prostor-producten op de terrassen van hotels, bars en restaurants.  Zo werd onlangs de Grote Markt van Kortrijk helemaal vernieuwd met Prostor-parasols. De overige 35% gaat naar de retail voor verdeling op de residentiële markt.

Louis Brutsaert legde de fundamenten van de firma toen hij in 1965 zijn eigen bedrijf “L.Brutsaert” opstartte dat dekzeilen en later ook zonwering maakte. Pas in 2003 wordt er gestart met de ontwikkeling en productie van parasolsystemen onder de merknaam Prostor. Bij de firma Prostor worden eerst enkel parasols geproduceerd, maar recentelijk kwam er tevens een (her)opstart van de productie van fietsdragers voor vrijetijdsvoertuigen. De familie Brutsaert was vroeger reeds actief in de productie van toebehoren voor vrijetijdsvoertuigen onder de naam Omnistor, maar die activiteit werd begin jaren 2000 verkocht aan GIMV/Thule. Dochter Sofie Brutsaert en schoonzoon Olivier Rogiest zijn de huidige zaakvoerders van Prostor.

In de lift

Onder de merknaam BR-Systems maakt het sinds kort ook fietsendragers voor elektrische fietsen, de zogenaamde “Bike Lift”. Door continu out-of-the-box te durven denken, slaagt BR-Systems erin om vandaag een bijzonder gebruiksvriendelijke elektrische fietsdrager op de markt te brengen, die het de eindgebruiker heel comfortabel maakt doordat hij zijn fiets niet meer hoeft te tillen. De fietsdragers zijn een nicheproduct, ontworpen voor de markt van de vrijetijdsvoertuigen.

Belgische kwaliteit, innovatie en sterke service

Bij de ontwikkeling van deze producten staan gebruiksvriendelijkheid, duurzaamheid en design centraal. Met bovendien een snelle levering en sterke naverkoopdienst onderscheidt het bedrijf zich zo in zijn branche.

Vandaag is Prostor een authentieke Belgische producent en marktleider in hoogwaardige parasols. De firma stelt 16 mensen tewerk. In België realiseert Prostor 15% van zijn omzet.  65% van de omzet gaat naar Europa en 20% daarbuiten.

Prostor innoveert ook voortdurend. Zo ontwikkelde het bedrijf een lineair motorsysteem om de parasols makkelijker te openen en te sluiten.

Keuze voor Evolis

“Het gebouw in Geluwe wordt stilaan veel te krap,” weten Sofie en Olivier, “dus zochten we dringend uitbreiding.” De zichtlocatie langs de E17 was hierbij een grote troef van Evolis. “De parasolsystemen, zonweringen en fietsdragers zijn hoogwaardige producten die naambekendheid vragen. Ook de internationale uitstraling en de snellere en betere ontsluiting naar de autosnelweg waren belangrijke beweegredenen om ons op Evolis te vestigen,” vertellen de zaakvoerders.

Nieuwe vestiging bij E17

De activiteiten worden gehuisvest op een perceel van ruim 13.000 m² langs de autosnelweg, tussen de huidige vestiging van AVC en de toekomstige gebouwen van Aluvision. Het gebouw zal ongeveer 7000 m² in beslag nemen en werd ontworpen door architect Corbiau. Uitbreiding in de toekomst is nog mogelijk. De grondwerken starten nog dit jaar.

Verdere invulling Evolis

Het ondernemersvertrouwen om te investeren in bedrijfshuisvesting groeit nog steeds. De grote interesse in Evolis toont dat aan. De afgelopen twee jaar mocht Leiedal al zes nieuwe bedrijven aankondigen en er zitten nog spelers aan te komen. De (kandidaat-)bedrijven zijn werkzaam in een brede waaier van sectoren. Momenteel is nog 10 van de 30,1 hectare beschikbaar. Ook over de laatste zichtlocatie wordt al onderhandeld. De gronden worden dus schaarser en dat maakt het steeds moeilijker om tegemoet te komen aan de voorkeurslocatie van kandidaat-investeerders.

Belang Evolis voor Kortrijk en regio

De braindrain vanuit Kortrijk en de regio intomen: dat was een van de voornaamste objectieven bij de ontwikkeling van het bedrijventerrein Evolis. Het is een doelstelling die wordt gehaald door bedrijven aan te trekken met een innovatief karakter, een sterke internationale oriëntatie en een hoge of hoogwaardige tewerkstelling. Zulke ondernemingen zorgen op hun beurt voor een hogere tewerkstelling via hun toeleveringsbedrijven en ze oefenen een aantrekkingskracht uit op andere nieuwkomers. Op die manier wil Zuid-West-Vlaanderen het kloppende hart zijn van de creatieve en duurzame maakeconomie in Vlaanderen. De stad Kortrijk en andere regionale spelers bieden daarvoor een kader aan dat bedrijven motiveert om zich veeleer hier te vestigen dan elders. Tewerkstelling voedt bovendien de leefbaarheid van de retailactiviteiten en het brede palet aan cultuur, sport en ontspanning in stad en regio.

Leiedal creëert letterlijk en figuurlijk ruimte voor bedrijven met een duidelijke toegevoegde waarde. De intercommunale staat borg voor duurzame bedrijventerreinen in een kwaliteitsvolle omkadering met veel aandacht voor beeldkwaliteit, een ecologische insteek en hoogstaand parkmanagement.

Meer informatie

PROSTOR

Sofie Brutsaert, zaakvoerster | 056 26 26 56 | sofie.brutsaert@prostor.be
Olivier Rogiest, zaakvoerder | 056 26 26 56 | o.rogiest@prostor.be

LEIEDAL

Cindy Deglorie, Sales Project Manager | 056 24 16 16 | cindy.deglorie@leiedal.be
Stijn Vannieuwenborg, Projectmanager Evolis | 056 24 16 16 | stijn.vannieuwenborg@leiedal.be

Zie ook