Tweede leven voor 770 m² vlaserfgoed in Kuurne

groepsfoto persmoment roterij sabbe vlaspark kuurne

Tweede leven voor 770 m² vlaserfgoed in Kuurne

Jij: ondernemer met een hart voor erfgoed, op zoek naar een karaktervolle locatie voor je initiatief. Roterij Sabbe: een gebouw doorweven met historiek en tal van troeven. Om de roterij nieuw leven in te blazen, onderzoeken de gemeente Kuurne en Intercommunale Leiedal enkele mogelijke nieuwe invullingen. Investeerders, zaakvoerders of ondernemers (in spe) met een concreet idee krijgen nu de kans om hun droom te verwezenlijken.

Al sinds 2018 is Intercommunale Leiedal eigenaar van de roterij. Een waardevolle erfgoedsite van 1,5 ha, strategisch gelegen in het Vlaspark (in totaal 30 ha groot), nabij de Leie en de R8. De voormalige vlasroterij heeft heel wat troeven:

  • Roterij Sabbe is een van de best bewaarde vlasroterijen langs de Leie.
  • De roterij ligt pal naast het jaagpad. Met de fiets sta je er zo, op vijf minuten van de centra van Kuurne en Kortrijk, en ook met de auto rij je er vlot naartoe.
  • De site sluit naadloos aan op het Vlaspark, het grootste openruimtegebied van Kuurne dat stapsgewijs wordt ontwikkeld.

Met deze oproep focussen Kuurne en Leiedal op een herbestemming voor roterij Sabbe. De eerste stappen naar een grondige renovatie en restauratie van de roterij zijn intussen gezet, nog dit voorjaar wordt ook de schouw aangepakt. De definitieve renovatie wordt een evenwichtsoefening tussen het te selecteren project, de creatie van een multifunctioneel gebouw en de erfgoedwaarden. Bepaalde erfgoedelementen moeten immers behouden blijven, maar ingrepen aan het gebouw met het oog op een nieuwe bestemming zijn zeker mogelijk.

  • Een van de stoomketels werd weggehaald en zo ontstond een open ruimte aansluitend op de rootkamers. Die ruimte kun je herstructureren door de indeling van verschillende rootkamers weg te nemen.
  • Een andere stoomketel, de stoommachine en diverse erfgoedelementen tonen bezoekers het vroegere productieproces en vormen een authentiek kader voor je activiteit.
  • In overleg met Vlaanderen zijn aanpassingswerken mogelijk, zoals het plaatsen van een extra glazen volume op het dak. 

Van een roemrijk vlasverleden …

De omgeving van de R8 en de Leie in Kuurne kent een uitzonderlijk vlasgoedverleden. In de jaren 30 bouwde de familie Sabbe een roterij langs de Bondgenotenlaan. Eind de jaren 70 raakte de site in onbruik. In 2006 werd de roterij beschermd als monument, met inbegrip van de schoorsteen, een stoomketel en een stoommachine met toebehoren. Vandaag is het een van de meest authentieke vlasroterijen langs de Leie.

… naar een regionale toekomst

De restauratie van vlasroterij Sabbe is een belangrijke stapsteen in de ontwikkeling van het Vlaspark. De gemeente Kuurne is van oudsher verbonden met het water. De roterij en omliggende schuren bieden potentieel om de historische band van Kuurne met de Leie te herstellen en de Leieboorden een nieuw elan te geven.

“Dat is inderdaad de bedoeling van deze oproep,” bevestigt burgemeester Francis Benoit. “We willen het verleden en de toekomst op deze site samenbrengen. De roterij krijgt een nieuwe bestemming die oog heeft voor cultuur, erfgoed, toerisme en natuurlandschap. Deze oproep biedt ondernemers, ontwerpers, creatievelingen dan ook de kans om op deze plek opnieuw geschiedenis te schrijven. Zoals de Leie in het verleden de gouden rivier werd genoemd dankzij de vlasnijverheid, moet het Vlaspark opnieuw een gouden, innovatieve plek worden.”

Schepen Ann Messelier: “De roterij is een uniek monument langs de Leie en de Heulebeek en vormt een bijzondere toegangspoort tot het Vlaspark. Het is de bedoeling om samen met de andere clusters binnen het Vlaspark voor een aantrekkelijke dynamiek en beleving te zorgen, niet alleen op lokaal maar zeker ook op regionaal vlak. Onze partner Leiedal is hiervoor de ideale begeleider.”

Wout Maddens, voorzitter van Leiedal, bevestigt: “Op deze plek komen een aantal grote lijnen van onze regionale ruimtelijke visie samen. Enerzijds heb je de ontwikkeling langs het blauw-groene netwerk, hier gevormd door de Leie en de Heulebeek, waarbij we ruim aandacht moeten hebben voor open ruimte. Anderzijds zetten we hier in op behoud door ontwikkeling. Dat wil zeggen dat we het unieke erfgoedkarakter van sites zoals deze maar kunnen bewaren als we ze doordacht gaan ontwikkelen en een nieuwe bestemming geven. Dat is waar Leiedal en de gemeente Kuurne samen voor willen gaan.” 

Aan de slag

In februari 2020 onderzoeken de gemeente, Leiedal en een aantal externe architecten de haalbaarheid van de ingediende voorstellen tijdens een workshop, maar ook daarna blijven suggesties welkom. Wens je ook jouw idee meteen te laten aftoetsen? Bezorg het dan ten laatste op 2 februari per mail aan tine.claeys@leiedal.be

 

Lees meer

pasfoto tine claeys leiedal

Projectverantwoordelijke
Tine Claeys
projectmanager aankoop & ontwikkeling

Aan de slag

In februari 2020 onderzoeken de gemeente, Leiedal en een aantal externe architecten de haalbaarheid van de ingediende voorstellen tijdens een workshop, maar ook daarna blijven suggesties welkom. Wens je ook jouw idee meteen te laten aftoetsen? Bezorg het dan ten laatste op 9 februari per mail aan tine.claeys@leiedal.be

Published on 01/16/2020 - 16:43