Ontharde regio, aantrekkelijke regio

In oktober 2017 startte Intercommunale Leiedal het strategische project ZeroRegio op, met een klimaatneutraal Zuid-West-Vlaanderen tegen 2050 als belangrijkste doelstelling. Zo willen heel wat steden en gemeenten uit de regio sterker inzetten op ontharden en vergroenen, maar ook jij, de burger, kan je steentje bijdragen.

Anzegem, Avelgem, Deerlijk, Harelbeke, Kuurne, Lendelede, Menen, Spiere-Helkijn, Waregem, Wervik, Wevelgem en Zwevegem geven hun inwoners de kans om mee te schrijven aan dit grote klimaatverhaal. Dat kan op twee eenvoudige manieren.

Onthard je eigen voortuin

Via onderstaande knoppen kan je als inwoner van een van bovenvermelde steden of gemeenten je eigen voortuin indienen om te ontharden en te vergroenen. Sla zelfs met de hele straat de handen in elkaar: het project met de meeste voortuinen in dezelfde straat wordt immers extra beloond. Daarnaast selecteren we een 20-tal individuele projecten, die we vanuit ZeroRegio belonen met een waardebon voor duurzaam, klimaatadaptief en streekeigen plantgoed. We hopen uit iedere deelnemende stad of gemeente minstens één project te kunnen ondersteunen. 

Onthard publieke ruimte

Naast het voordragen van de eigen voortuin kan je als burger via een digitale tool publieke ruimte aanduiden (een plein, straathoek, braakliggende gronden ...) die volgens jou te hard of te grijs is. Op welke plaatsen in jouw stad of gemeente wordt te weinig op vergroening of ontharding ingezet? Geef ze ons zeker door.

De locaties worden aan de steden en gemeenten doorgegeven. Toch is deze oefening enkel informatief en indicatief. De stad of gemeente is met andere woorden niet verplicht om met de input verder aan de slag te gaan, maar het kan uiteraard wel voor nieuwe inzichten zorgen. 

Dien dus snel jouw (gezamenlijk) project in, en maak zo kans op een duurzaam duwtje in de rug! De oproep loopt tot en met vrijdag 17 april 2020. 

logostrip strategisch project zeroregio