Intercommunale Leiedal

Resultaten Vlaamse proeftuin RenBEN voorgesteld

Datum

Op de slotconferentie van de Vlaamse proeftuin RenBEN stelden de projectpartners gisteren de resultaten van het project voor. In de Kortrijkse campus van Howest presenteerden ze hun bevindingen, ontwikkelde tools en instrumenten en gingen ze in gesprek over de toekomst van renovatieadvies en –begeleiding. 

Uniek project

RenBEN is één van de acht zogenaamde Vlaamse proeftuinen voor woningrenovatie, die in 2014 van start gingen. De centrale vraag luidde: wat is er nodig om een grootschalige renovatiedynamiek op gang te brengen op de private huurmarkt, het minst scorende segment in Zuid-West-Vlaanderen?

Aan de hand van drie groepen rijwoningen onderzocht RenBEN een nieuwe, geïntegreerde en stapsgewijze BEN-renovatieaanpak. De lessen uit dit project worden momenteel ook vertaald naar de andere woningsegmenten. 

Uniek aan dit project was de samenwerking tussen overheden (Intercommunale Leiedal, Stad Kortrijk), bouwbedrijven (Bostoen, Isover, Renson) en kenniscentra (Universiteit Gent, Bond Beter Leefmilieu). Deze uitzonderlijke samenwerking was voor iedere organisatie nieuw, een uitdaging én een verrijkende ervaring. 

Resultaten

De partners waren dan ook bijzonder verheugd om de resultaten van drie jaar onderzoek te kunnen voorstellen. Initiatieven als de RenovatieCoach, de voorgeselecteerde groep energiebewuste aannemers of de renovatiebegeleiding die de stad Kortrijk aan haar inwoners aanbiedt, zijn stuk voor stuk gegroeid in de schoot van de proeftuin RenBEN. 

Een belangrijke conclusie is de kracht van ontzorging. Zo is een persoonlijk en kostenoptimaal stappenplan cruciaal om de eigenaar van een woning te overtuigen van het nut van een renovatie. De proeftuin ontwikkelde een app om een woning te screenen op energetisch vlak en software om de kostenoptimale oplossing per bouwonderdeel te berekenen. 

De eerste resultaten kunnen uiteraard ook in concrete cijfers uitgedrukt worden. Iets meer dan drie maanden na de lancering hebben zich 33 woningen aangemeld. 19 daarvan kregen een persoonlijk stappenplan en geïntegreerd advies. Negen woningen werden al onder handen genomen, acht rijwoningen worden of zijn gerenoveerd en 11 renovaties staan momenteel nog op de planning. In Kortrijk werd er bijvoorbeeld gemiddeld € 34.000 per woning geïnvesteerd. 

Met deze veelbelovende start hopen de partners de renovatiedynamiek verder te kunnen aanzwengelen. Zoveel mogelijk mensen een op maat gemaakt traject voorschotelen op weg naar bijna-energie-neutraal wonen en hen daarin begeleiden, volgens het gevoerde onderzoek ligt daar de sleutel tot succes. 

Meer informatie? 

Leiedal: Bram Lattré | bram.lattre@leiedal.be | 056 24 16 16
Bostoen: Anne Goidts | anne.goidts@bostoen.be
Universiteit Gent: Anthony Tetaert | anthony.tetaert@ugent.be
SVK De Poort: Johan Lapère | johan.lapere@depoortvzw.be
VEA: Jens Franken | energie@vlaanderen.be
Buurkracht: Djoera Eerland | djoera.eerland@enexis.nl

Interessante links: www.warmerwonen.be | www.mijnenergiekompas.be

20170622 presentatie partners
20170622 presentatie buurkracht
20170622 presentatie vea