Intercommunale Leiedal

Samen slimmer naar het werk

Intercommunale Leiedal en Voka sensibiliseren en stimuleren ondernemingen en werknemers op bedrijventerreinen om samen en slim naar het werk te gaan. Naast enkele steden en gemeenten, werken ook Unizo en de Provincie West-Vlaanderen mee aan het project. Het project kader binnen het beleidskader van Vlaanderen in Actie (ViA) en de oproep 'Ondernemersvriendelijke Gemeente' van het Agentschap Ondernemen omdat mobiliteit en bereikbaarheid onlosmakelijk verbonden zijn met een ondernemingsvriendelijk beleid.

WAT?

Samen slimmer naar het werk wil samen met ondernemingen en hun werknemers nagaan welke vormen van gedeelde mobiliteit het meest geschikt zijn. Kortom, zoeken naar oplossingen op maat van het bedrijf en het betrokken bedrijventerrein.

'Samen slimmer naar het werk' verloopt in drie fasen:

 1. Beter inzicht verwerven in mobiliteitspatronen aan de hand van Open Data
 2. Ontwikkelen van gebruiksvriendelijke tools en services voor specifieke, gebiedsgerichte cases op individueel niveau én op niveau van ondernemingen
 3. Opgebouwde kennis en ervaring toepassen op andere locaties bvb. door de ontwikkeling van een draaiboek

Hieronder vindt u een aantal voorbeelden van acties die gebiedsgericht of op specifieke tewerkstellingslocaties toegepast kunnen worden:

 • communiceren en sensibiliseren rond alternatieve vervoersmodi bv. carpoolen, fietsdelen, autodelen, elektrische fiets, openbaar vervoer ...
 • promoten van (bestaande) alternatieve systemen en campagnes op maat van specifieke tewerkstellingslocaties
 • aftoetsen haalbaarheid collectief bedrijfsvervoer/ openbaar vervoer naar bedrijventerreinen
 • vlotte informatie bij wegeniswerken
 • ontwikkeling website/app
 • ...

PARTNERS

Aan het project nemen zes steden en gemeenten deel in de regio: Avelgem, Deerlijk, Harelbeke, Kortrijk, Kuurne en Waregem.

Daarnaast dragen ook de ondernemersorganisaties VOKA en UNIZO en de dienst 'mobiliteit' van de Provincie West-Vlaanderen hun steentje bij aan het project.

20160208_ssnhw_presentatie_algemeen.pdf

Een greep uit de acties:

Mobiliteitsmarkt op Kortrijk-Noord op 27 november 2018

Hoe verplaatsen de werknemers van de vele bedrijven op Kortrijk-Noord zich naar het werk? Staan ze dagelijks met hun wagen in de file? Maken ze gebruik van het openbaar vervoer of carpoolen ze? Of komen ze per fiets? Samen met de parkmanager van Kortrijk-Noord en een aantal andere trekkers geloven we dat we ons “samen slimmer naar het werk” (SSNHW) kunnen begeven. Daarom organiseren we samen een mobiliteitsmarkt voor werkgevers en mobiliteitsverantwoordelijken op dinsdag 27 november 2018 om 17 uur in WAAK. Wat staat er op het programma:

3 korte toelichtingen:

 1. Geoloket Samen Slimmer Naar Het Werk als tool voor eerstelijnsadvies
 2. Mobiscan Provincie West-Vlaanderen als advies op maat van uw bedrijf
 3. 50 ways to leave your car: auteur Luc Vanheerentals over de evolutie van ons verplaatsingsgedrag

Een aantal rake pitches van aanbieders van mobiliteitsalternatieven die omwille van verschillende redenen interessant zijn voor bedrijven: praktisch, ecologisch, fiscaal en economisch.

Tot slot lichten verschillende bedrijven en organisaties hun initiatieven toe op een informele mobiliteitsmarkt en voorzien we een grote kaart van Kortrijk-Noord om samen te bekijken waar we samen acties kunnen ondernemen op korte en middellange termijn. Ook zijn tal van boeiende fietsmogelijkheden en lichtende voorbeelden uit de praktijk uit te proberen en te aanschouwen.

Voor deze mobiliteitsmarkt slaan de partners van het project Samen Slimmer Naar Het Werk (Intercommunale Leiedal, Voka West-Vlaanderen, de stad Kortrijk en de gemeente Kuurne) en ROSE (Regionaal Overleg Sociale Economie) de handen in elkaar.

Geoloket Samen Slimmer Naar Het Werk

 

Meer informatie?