TRIPOD-ll: fietsen in het Blauwe Park

fietsen in blauwe park

Signaletiek fietsroute Eurometropool “Blauwe Ruit”

De Blauwe Ruit (Carré Bleu) is een lus van 90 km die wordt gevormd door de belangrijkste waterlopen van de Eurometropool (de Deule, de Leie, het Kanaal Bossuit-Kortrijk, de Schelde, het Spierekanaal, het Kanaal van Roubaix). De lus verbindt de drie deelregio's en maakt het mogelijk om de vier uithoeken van de Eurometropool via de waterwegen te bereiken. De Blauwe Ruit moet de toegangspoort worden tot het Blauwe Park van de Eurometropool die de identiteit van de regio versterkt.

 

Project

Voor dit project waren we op zoek naar een recurrente ingreep in het landschap (langs de Blauwe Ruit-fietsroute) die leidt tot een duurzame “wegwijzende markering” in een grensoverschrijdende context. De Blauwe Ruit kan een proof of concept zijn van Lille Métropole als werelddesignhoofdstad in 2020. Om de lus een territoriale identiteit te geven, is een in het oog springende signaletiek nodig (land art, digitaal…) De Eurometropool zal op die manier mee de vruchten plukken van de impact van Lille als werelddesignhoofdstad, waardoor de Blauwe Ruit een bredere uitstraling krijgt.

 

Projectverloop

Afgelopen jaar werd een oproep gelanceerd in de internationale context van het Unesco Creative Cities Network. 21 kandidaten uit alle hoeken van de wereld hebben een eerste voorstel ingediend. We hebben die ontwerpers de kans gegeven om hun voorstellen verder uit te werken.

De jury heeft finaal het concept van het Franse Druet Yoann & Emmanuelle Valot gekozen om in cocreatie met de stakeholders en met bedrijven uit het werkingsgebied van Tripod-II verder uitgewerkt te worden.

De resultaten van de samenwerking zullen deze zomer voor het eerst te zien zijn in de kiosk van Designregio Kortrijk op de Grote Markt in Kortrijk.

In het najaar van 2020 worden nog nieuwe cocreatiesessies georganiseerd met geïnteresseerde bedrijven. Het resultaat daarvan wordt tijdens evenementen in het najaar ook tentoongesteld.

Open oproep aan bedrijven 2020

We zijn op zoek naar bedrijven in West-Vlaanderen, Wallonië en Frankrijk die mee willen denken en werken aan de realisatie van vijf projecten die design in de publieke ruimte stimuleren. De oproep kadert binnen het Interreg-programma TRIPOD-II en gaat uit naar bedrijven die daarin ook actief zijn.
 

Neem een kijkje via deze link hoe je kan participeren in dit uitdagend en creatief proces.