TRIPOD-ll: Fietsen in het Blauwe Park

fietsen in het blauwe park van de eurometropool

Hoe kan je de fietsroute van de Blauwe Ruit in het Blauwe Park van de Eurometropool meer zichtbaar maken? 

  • De Blauwe Ruit is een lus van 90 km die wordt gevormd door de belangrijkste waterlopen van de Eurometropool: de Deule, de Leie, het Kanaal van Bossuit-Kortrijk, de Schelde, het Spierekanaal en het Kanaal van Roubaix. Deze lus verbindt de drie deelregio's van de Eurometropool via het water. De Eurometropool en haar partners willen van de Blauwe Ruit de toegangspoort tot het Blauwe Park van de Eurometropool maken. 
  • Het fiets- en wandelcircuit van de Blauwe Ruit wordt specifiek ingericht voor de burgers van de Eurometropool maar ook voor toeristen. De Blauwe Ruit moet een sterke identiteit krijgen. In dit project gaan we op zoek naar een ingreep in het landschap langs de route. Deze duurzame markering typeert de Blauwe Ruit en de grensoverschrijdende context. De ingreep moet in het oog springen, maar kan alle vormen aannemen: bijvoorbeeld land art, een bomenrij, een digitaal concept. 
  • Dit project is een POC (proof of concept) binnen Lille Métropole Wereldhoofdstad van het Design (Lille WDC2020). Hierdoor krijgt de Blauwe Ruit een internationale uitstraling. De open oproep wordt internationaal gecommuniceerd. 

STAPPENPLAN

  1. De open oproep wordt verspreid in een internationale context, onder meer via het UNESCO Creative Cities Network.
  2. Ontwerpers kunnen kandideren. 
  3. Op basis van de vooropgestelde criteria wordt een keuze gemaakt door een jury. Deze zal bepalen welke drie kandidaten in aanmerking komen voor verdere uitwerking. 
  4. Voor elk van de drie gekozen deelnemers is een budget voorzien van 1.500 euro. Een jury evalueert de drie voorstellen. 
  5. Daarna kan de gekozen ontwerper aan de slag. 
  6. Een proof of concept wordt voorgesteld in de Week van het Ontwerpen 2019. 
  7. Het uiteindelijk uitgewerkte resultaat wordt getoond aan het grote publiek op Wereldwaterdag op 22 maart 2020.