Blijvend kennis verwerven, delen en uitwisselen

webinar com 3 screenshot

Beproefde én vernieuwende methodieken

Leiedal houdt de vinger aan de pols op verschillende niveaus. Zowel de dagelijkse dialoog met de vennoten en het bredere netwerk als de ervaringen in Vlaamse en Europese subsidieprojecten zorgen ervoor dat we met een zekere flexibiliteit maar altijd doordacht, vernieuwende methodieken en instrumenten ontwikkelen. De regionale kwaliteitskamer om stevig onderbouwd advies voor onroerend erfgoed te genereren, een klimaatfonds in cocreatie met burgers en ondernemers, vooruitstrevend onderzoek naar duurzaam ruimtegebruik door te stapelen en regionale ruimtelijke strategieën zoals de baanbrekende onthardingsstrategie zijn slechts enkele voorbeelden. 

Het TransitieTeam volgt de hefboomprojecten van Leiedal van nabij op om goede praktijken en innovatieve methodieken te delen, de meerwaarde voor andere projecten te identificeren en kruisverbanden tussen de verschillende projecten te leggen.

Advies, coaching en detachering

Leiedal staat ten dienste van haar vennoten, partners, de regio en haar inwoners en ontzorgt waar mogelijk. Dit gaat zowel op voor ondernemers met een ruimtevraag als voor lokale besturen met een behoefte aan ondersteuning. Leiedal leverde in 2021 eerstelijnsadvies aan de lokale besturen omtrent ruimte en leefomgeving. Dit gebeurde enerzijds door kennisdeling via gerichte fora en anderzijds door detachering. Medewerkers van Leiedal ondersteunden verschillende gemeenten bij de behandeling van omgevingsvergunningsaanvragen of namen de rol van (inter)gemeentelijke omgevingsambtenaar, milieuambtenaar of handhaver op. Tot slot hielpen de Mobiliteitscoach, de Verweefcoach en de RenovatieCoach van Leiedal bedrijven en besturen met op maat gemaakte trajecten bij het realiseren van hun (transitie)doelstellingen. 

Registreren en monitoren

Monitoring en modellering zijn sleutelaspecten in de werking van Leiedal. We zetten in 2021 vervolgstappen in het streven naar een datagedreven beleid. Zowel aspecten vanuit de werkdomeinen (GIS in functie van Publieke Projectontwikkeling, verharding, LocusFocus, Telraam …) als vanuit Digidal (LDAAS …) dragen hier sterk bij aan. De meeste van deze ontwikkelingen gebeuren in het kader van gesubsidieerde innovatieprojecten en zijn stuk voor stuk bouwstenen voor een robuust regionaal datamodel. 

Inspireren en innoveren

Leiedal staat garant voor innovatie en inspiratie, zowel op het vlak van doelstellingen, methodiek als partnerschappen. Ook in 2021 betekenden de investeringen vanuit de Vlaamse overheid en de Europese Unie een bevestiging van het innovatieve denken en handelen van Leiedal, haar medewerkers en haar partners. We denken hierbij onder meer aan het SUPRA-project met steun van de Europese Investeringsbank, RE/SOURCED dat binnen het programma Urban Innovative Actions opgevolgd wordt vanuit de Europese Commissie, het betrekken van burgers en ondernemers bij klimaatuitdagingen zoals het doorbraakproject rond energiegemeenschappen, mobile mapping in functie van 3D-modellering … De inzichten en opgebouwde expertise deelt Leiedal met haar vennoten via zowel de formele als de informele overlegorganen, ontmoetingsmomenten die gericht zijn op kennisdeling maar evenzeer via concrete acties en vervolgprojecten. 

Communiceren en netwerken

De aanhoudende coronacrisis leidde er in 2021 toe dat Leiedal het arsenaal aan digitale communicatietools verder verfijnde in functie van webinars, conferenties, hybride vergaderingen en online samenwerking. De aandacht voor digitale communicatie zorgde voor een continue stijging van het aantal abonnees van de digitale nieuwsbrief en het aantal volgers van Leiedal op sociale media. 

De expertise op het vlak van communicatie werd ook in 2021 op professionele wijze ingezet ten dienste van de organisatie, de vennoten en de streekpartners. De voorbeelden zijn legio: van gerichte communicatie over reconversieprojecten tot interactieve kaarttoepassingen voor Bakens van Bomen, van ruimtelijke inspraakprocessen zoals het masterplan Avelgem tot de begeleiding van de communicatie over het Regionaal Relanceplan Zuid-West-Vlaanderen in samenwerking met de Provincie West-Vlaanderen en streekpartners. 

Leiedal organiseerde en faciliteerde ook heel wat info- en netwerkmomenten, waar mogelijk fysiek, waar nodig digitaal omwille van de coronamaatregelen. De kantoren van Leiedal blijven bij uitstek de plek waar vennoten, streekpartners, ondernemers, ontwerpers en (boven)lokale overheidsorganisaties elkaar ontmoeten om de streekontwikkeling vorm te geven.