Ondersteuning gemeentediensten

Winvorm webinar

Leiedal organiseerde in 2021 structureel kennisdeling, leverde eerstelijnsadvies aan de lokale besturen omtrent ruimte en leefomgeving en voorzag coaching op maat. 

Structurele kennisdeling via IGORO, GOA, IGOMOB, overleg rond milieu en groen 

Leiedal organiseert het intergemeentelijk overleg ruimtelijke ordening (IGORO) samen met het Departement Omgeving. Tijdens het overleg komen wijzigingen in wetgeving aan bod, lopende subsidieprojecten, goede voorbeelden in Vlaanderen, specifieke thema’s zoals open ruimte, groenplan, … Het forum wordt voorafgegaan door een informeel overleg op dossierniveau. 

Naast het intergemeentelijke overleg omtrent ruimtelijke ordening is er ook een specifiek overleg tussen gemeentelijke omgevingsambtenaren (GOA). Deze collegagroep garandeert kennisuitwisseling vanuit concrete projecten.  

Via het intergemeentelijk overleg mobiliteit (IGOMOB) werden beleidsmakers en -medewerkers mobiliteit en duurzaamheid op de hoogte gehouden rond verschillende thema’s: de evolutie in de opmaak van lokale mobiliteitsplannen, deelmobiliteit, elektrische mobiliteit (met o.a. alle recente ontwikkelingen rond laadinfrastructuur voor elektrische wagens en de aankoopcentrale voor duurzame voertuigen) en interessante subsidieprojecten en kennisnetwerken (bv. Green Deal, ...). 

Het intergemeentelijk overleg voor milieudiensten wordt georganiseerd samen met de WVI en de provincie West-Vlaanderen. In 2021 waren er vier sessies (thema luchtkwaliteit en geurhinder, thema water- en droogte, thema vergunningen en stikstofarrest, thema natuur en landschap). Het intergemeentelijk overleg met groenambtenaren ging driemaal door rond diverse thema’s en is vooral een uitwisseling van ervaringen en kennis onder de groendiensten. Leiedal neemt ook deel aan de intergemeentelijke initiatiefgroep van het Stadlandschap Leie en Schelde. 

Structurele ondersteuning en eerstelijnsadvies diensten 

Leiedal-medewerkers hielpen verschillende gemeenten structureel voor verschillende domeinen. Voor de behandeling van omgevingsvergunningsaanvragen voor stedenbouwkundige handelingen was dat onder meer het geval in Deerlijk, Kortrijk, Kuurne, Zwevegem en Spiere-Helkijn. In Spiere-Helkijn nam Leiedal verder de rol van gemeentelijke omgevingsambtenaar op, zowel voor stedenbouwkundige handelingen als voor ingedeelde inrichtingen, kleinhandel en vegetatiewijziging. In de stad Harelbeke versterkt Leiedal sinds begin 2021 de milieudienst door het wegvallen van een gemeentelijke omgevingsambtenaar. Op deze manier kan er verzekerd worden dat de milieutaken en –dossiers tijdig behandeld worden. In zowel Avelgem als Deerlijk versterkte Leiedal tijdelijk de mobiliteitsdienst. De ondersteuning in Avelgem betrof advies over trage wegen en de opvolging van het lokale mobiliteitsbeleid. In Deerlijk staat Leiedal in voor de opvolging en uitwerking van het lokale mobiliteitsbeleid.  

Leiedal is als partner van de gemeente voor kwalitatieve ruimtelijke ontwikkeling aanwezig op het lokaal woonoverleg van alle gemeenten, rechtstreeks of via de werking binnen BeterWonen.  

Leiedal richtte in 2020 een intergemeentelijke handhavingscel op voor de aanpak van omgevingsmisdrijven. Omgeving omvat milieu en ruimtelijke ordening. De acht ingestapte gemeentebesturen kiezen zelf voor welke dossiers zij een beroep doen op de handhavingscel. Die cel heeft de nodige erkenningen om terreinen te betreden en herstel op te leggen. De intergemeentelijke handhavingscel werkte in 2021 nauw samen met de lokale besturen. De klemtoon lag op het wegnemen van de gevolgen van de misdrijven. Er is ondertussen een versterkt netwerk met andere handhavers: de Vlaamse overheid, intercommunales, de politie en het parket. Het aantal nieuwe dossiers steeg en Leiedal breidde de cel uit met een extra handhaver. Twee derde van de handhavingsdossiers kostten minder dan een dag werk. De hoeveelheid werk hangt sterk af van hoe spontaan de schenders de gevolgen wegnemen van hun misdrijf. 

Coaching op maat van lokale besturen en bedrijven 

Een doordachte verweving van wonen en werken biedt een pak kansen aan zowel bedrijven als buurtbewoners. Omdat verweven geen evidente opdracht blijkt te zijn, riep Leiedal de Verweefcoach in het leven met ondersteuning van Vlaio. Verder bouwend op projecten die in 2020 reeds werden opgestart, werkte de verweefcoach in 2021 aan een 20-tal concrete cases, gaande van onderzoeken voor herbestemming, bemiddeling, cocreatie tussen bedrijven tot de ontwikkeling van een dorpspunt. Het voorbije jaar speelde de verweefcoach ook een rol in het ontwikkelen van de LocusFocus tool, en datagedreven tool die bedrijven en lokale besturen helpt om het juiste bedrijf op de juiste plaats te vestigen. 

De Mobiliteitscoach werkte binnen SHARE-North een concreet ontzorgingstraject uit voor bedrijven om hun woon-werkverkeer te verduurzamen. In 2021 werd het aantal cases uitgebreid en het traject verder verfijnd. De toolbox van de Mobiliteitscoach werd geëvalueerd en uitgebreid. In 2021 werden drie cases verder uitgewerkt (Linum, Revor, Jori) om in 2022 over te gaan tot actie.  

Daarnaast onderzoekt Leiedal ook de inzetbaarheid van RenovatieCoaches voor patrimoniumbeheer en begeleiding van bedrijven op het vlak van energiezuinig verbouwen. 

WinVorm

WinVorm, of West-Vlaanderen in Vorm, is een samenwerkingsverband om de ruimtelijke kwaliteit in West-Vlaanderen te stimuleren via vorming, begeleiding, advies, ontwerpend onderzoek, selectieprocedures, waardering, sensibilisering etc. De focus ligt op West-Vlaamse publieke overheden of bestuursinstanties met een publieke taak. De partners in deze samenwerking zijn de Provincie, de WVI, Leiedal, de VLM en het Team Vlaams Bouwmeester. In 2020 bestond WinVorm 20 jaar. De bedoeling was om in dat feestjaar een specifieke lezingenreeks te organiseren. Door COVID-19 zijn die lezingen in het voorjaar niet kunnen doorgaan. In het najaar werden wel twee webinars gehouden. Die zijn te herbekijken op de vernieuwde website. Ook op die nieuwe website is werk gemaakt van een promofilmpje ‘20 jaar WinVorm’. De WinVorm-kwaliteitskamer heeft haar werking in 2020 voortgezet. Zij formuleert een autonoom kwaliteitsadvies en begeleidt de procedures van de Oproep en Selectie WinVorm.