Proces- en projectregie

Verkoop pastoriegebouw Avelgem

In 2021 verzorgde Leiedal de regie van verschillende lokale en regionale strategische projecten. 

Projectregie ter uitvoering van gemeentelijke masterplannen 

Leiewerken Menen 

Leiedal ondersteunde de stad Menen in 2021 bij de uitvoering van de Leiewerken, dit in samenwerking met Studio Uad. De ondersteuning situeerde zich rond de nodige verfijningen in ontwerpen, juridische documenten, …  

Projectregie masterplan Wevelgem: ontharding omgeving Campus 

In juni 2018 werd het masterplan Centrum Wevelgem gefinaliseerd en aan het brede publiek gecommuniceerd. Via projectregie begeleidt Leiedal de gemeente verder in de uitvoering van de deelprojecten, onderhandelingen in functie van aankopen, aanvullend ontwerpend onderzoek, procesmatige begeleiding…  

Het masterplan stelt voor om de Deken Jonckheerestraat te knippen en een aantrekkelijke groene campusomgeving te creëren voor de scholen, jeugdbewegingen, het woonzorgcentrum en andere (publieke) functies in de buurt. Voor dit deelproject van het masterplan heeft het Departement Omgeving een subsidie toegekend binnen de projectoproep ‘proeftuinen ontharding’: 250.000 euro met bijbehorend begeleidingstraject. Het onthardingsproject in de Deken Jonckheerestraat in Wevelgem lijkt ook een opportuniteit om hier ook een lokaal warmtenet te realiseren. Een haalbaarheidsonderzoek werd opgemaakt door ANTEA. Verder onderzoek wordt nu uitgevoerd door BM engineering, binnen het subsidieproject LECSEA (Interreg 2 Zeeën). Dankzij Europese subsidies hebben Leiedal en de lokale betrokkenen hier de kans om te investeren in een beoveld. Naast de technische uitwerking, wordt ook de financiële haalbaarheid en de juridische structuur onderzocht en voorbereid.  

Leiedal ondersteunt de gemeente bij de opmaak van een inrichtingsplan voor de campusomgeving. Het inrichtingsplan omvat de eigendommen van verschillende actoren: woonzorgcentrum, twee scholen, diverse grondeigenaars, sociaal huis en bijhorende serviceflats, ... Dit vraagt om een continue afstemming met als doel de finale principes in een samenwerkingsovereenkomst te gieten. 

Projectregie voor specifieke strategische gemeentelijke projecten

Het nieuw gemeentepunt in Anzegem 

In het kader van de centralisatie van verschillende gemeentediensten naar de voormalige site Escolys (huidige gemeentepunt) voerde Leiedal in opdracht van het gemeentebestuur van Anzegem een onderzoek naar de uitbouw van een fietsnetwerk dat een vlotte verbinding maakt tussen de deelgemeenten onderling en het gemeentepunt. Hiervoor werkte Leiedal onder meer een startnota uit om fietsveilige maatregelen te nemen in een landelijke weg (de Materzeelstraat). Daarnaast bood Leiedal ondersteuning bij het verkennend onderzoek om concreet het proces van de bouw van een administratief centrum op de site op te starten. 

Projectregie groenplan Waregem 

Om de acties geformuleerd in het Groenplan op korte termijn tot uitvoering te brengen, startte Leiedal eind 2021 met projectregie. In eerste instantie komt de focus te liggen op het uitwerken van praatplannen voor geselecteerde acties, waarbij onder meer volgende stappen zullen gezet worden:  

  • Verzameling van eerste ideeën van de betrokken actoren 
  • Uitwerken tot een verbeeldend praatplan 
  • Praatplan onderwerpen aan realiteitscheck (bestemmingen, eigendommen, draaicirkels …) 
  • Creëren van dynamiek/gesprek tussen de gebruikers/omwonenden en de stad 

De schetsen zijn geen uitvoeringsplannen, maar moeten vooral een discussie losweken rond het programma en de invulling van het groengebied. Het praatplan biedt de Stad Waregem een gedragen houvast als basis voor een verfijnde uitwerking tot uitvoeringsplan door derden (aannemers, etc.). 

WinVorm begraafplaats Zandputstraat Menen 

In 2021 ondersteunde Leiedal de stad Menen bij de procedure van de Selectie WinVorm. Het stadsbestuur wil de versteende oude begraafplaats aan de Zandputstraat omvormen tot een groene begraafplaats met een parkfunctie. Ze wil een inrichtingsplan voor het volledige plangebied en een visie voor de ruimere omgeving. Leiedal begeleidde het stadsbestuur bij het opzet en de inhoudelijke opvolging van de Selectie WinVorm via de opmaak van de projectdefinitie, de opvolging van het startoverleg en de selectie- en gunningsprocedure en de opmaak van het projectdossier. 

Projectregie gemeentepark Zwevegem  

In het kader van de opmaak van het RUP Gemeentepark is een traject opgestart om de gemeente Zwevegem te ondersteunen bij het realiseren van de opties in het RUP voor een projectzone waarbij de gemeente gedeeltelijk eigenaar is. Dit omvat acties op vlak van het definiëren van ruimtelijke randvoorwaarden, het opmaken van financiële berekeningen en overleg.

Projectregie Transfo 

In 2021 heerste veel bedrijvigheid op de site Transfo. In de eerste plaats door de vele restauratiedossiers, maar ook door verschillende activiteiten gericht op een breed publiek (bv. Transfo Zomert). 

De plannen voor de reconversie van Transfo kregen in de loop van 2021 verder vorm op diverse domeinen. Leiedal stond onder meer in voor het opnemen van het sitemanagement, de coördinatie van de werkgroep projectregie, de begeleiding van het woonproject van huisvestingsmaatschappij Eigen Haard en de pps voor de realisatie van private woningen en een park, de uitwerking van de thema’s duurzame energie en energie-educatie op de site in het kader van het project EMPOWER 2.0. en RE/SOURCED, meedenken met de ontwikkeling van een bezoekersparcours rond onroerend erfgoed en hernieuwbare energie, de organisatie van het gebruikersoverleg, de begeleiding van de restauratie van de oude loods voor de realisatie van een microbrouwerij, de begeleiding van de komst van een klimzaal op de site en de restauratie en herinrichting van het Nieuw Transfogebouw. Eveneens werd gestart met de voorbereiding van een masterplan publieke ruimte om de uitdagingen betreffende de verdere inrichting van de site te kunnen stroomlijnen.

Brandweerkazernes Hulpverleningszone Fluvia 

Sinds 2018 begeleidt Leiedal Hulpverleningszone Fluvia op het vlak van kazernering door de ontwikkeling van een algemene visie voor alle sites. Dat gebeurt in het kader van optimalisaties van de huidige operationele werking, het moderniseren van de gebouwen, kostenreductie, het valoriseren van opportuniteiten en haar visie op de toekomstige werking. In 2021 bood Leiedal hoofdzakelijk ondersteuning via de begeleiding van een Open Oproep-procedure voor het aanstellen van een ontwerpteam dat de hoofdkazerne zal realiseren.

La Diligence Spiere-Helkijn 

Eind 2019 kocht Leiedal La Diligence, het pand op de hoek van de Stationsstraat en de Doornikseweg in het centrum van Helkijn met de bedoeling om het in samenwerking met het gemeentebestuur van Spiere-Helkijn te herontwikkelen. De mogelijkheid werd onderzocht om hier een dorpspunt tot stand te brengen. Hiervoor werd een begeleidingstraject van de Vlaamse overheid gevolgd, inspiratie opgedaan bij andere dorpspunten en gesprekken gevoerd met mogelijke actoren. Daarnaast startte Leiedal ook de communicatie op met de dorpsbewoners, geïnteresseerde ondernemers en mogelijke partnerorganisaties, onder meer aan de hand van een opendeurdag tijdens de kermis in augustus 2021.  

Harelbeke Plastibert 

In Harelbeke (Bavikhove) kocht Leiedal een perceel grond met aanhorigheden van ca. 96 are: de site Plastibert. De aankoop gebeurde in het kader van een planologische ruil zodat een bedrijf in Harelbeke nodig kan uitbreiden en groeien. De Stad Harelbeke is die uitbreiding genegen en wou daartoe een vorm van planologische ruil opzetten. Het idee bestaat om een of meerdere minder goed gelegen industriële sites te herbestemmen tot landbouwgebied en in ruil de aanpalende percelen voor het bedrijf te herbestemmen als bedrijfsgrond. Leiedal neemt hiervoor de projectregie op zich.

Harelbeke centrum I 

Bij de heraanleg van het nieuwe marktcentrum in Harelbeke vormt het bestaande appartementsgebouw langs de Leiestraat (bekend als Centrum I) een pijnpunt. Een deel van het flatgebouw en heel wat winkelpanden in de plint staan leeg. De stad wil Centrum I graag (her)ontwikkelen en op een kwalitatieve manier integreren in de ‘Nieuwe Markt’. In 2021 kon Leiedal hiertoe reeds vier eigendommen verwerven. In het kader van de projectregie gaan we samen met de stad op zoek naar middelen en methodieken voor de (her)ontwikkeling van Centrum I. 

Projectregie Mewaf Kortrijk 

Leiedal ondersteunt de stad Kortrijk in de projectregie van de Lijnwaadsite. Leiedal vertaalt de ambities van de stad naar concrete voorstellen tot samenwerking tussen de eigenaars. 

Pastorie en pompgebouw Avelgem 

Leiedal begeleidde de gemeente Avelgem bij de verkoop van het oude pompgebouw en de voormalige pastorie, naast de kunstkerk in deelgemeente Bossuit, zowel bij de juridische voorbereiding als bij het communicatietraject.  

Dassonville Lendelede 

Leiedal sloot in 2021 een samenwerkingsovereenkomst met de gemeente Lendelede af voor de aankoop en herontwikkeling van de kasteelsite Dassonville en de omliggende gronden en panden. Lendelede en Leiedal willen hiermee het centrum van Lendelede versterken en vergroenen. 

Avelgem Driesstraat 

Avelgem wil in de Driesstraat een klimaatneutraal woonpark realiseren. Het gemeentebestuur doet hiervoor een beroep op Leiedal, dat alle nodige verwervingen en de ontwikkeling van de site op zich neemt. Ondertussen is een eerste eigendom verworven en zijn de onderhandelingen met de andere grondeigenaars lopende.

Avelgem site Pattyne 

Leiedal onderzoekt verschillende methodes en gaat op zoek naar financiële ondersteuningsbronnen om de site Pattyne-Duprez, een planologisch correcte bestemming te geven. Het is de allereerste keer dat Leiedal een oud bedrijventerrein aankocht, niet om het te herontwikkelen als reconversieproject, maar om het integraal om te zetten in groene ruimte. Het is een eerste grote stap binnen de regionale territoriale transitiedoelstellingen die Leiedal samen met lokale besturen en streekactoren heeft uitgeschreven.  

Vlaspark Kuurne 

Leiedal en Kuurne werken samen om het Vlaspark nieuw leven in te blazen. De aankoop en de restauratie van de voormalige vlasroterij Sabbe zijn belangrijke stapstenen in de ontwikkeling van het park. De opstart van energie- en betonstudies in 2021 zorgen voor een beter zicht op de herbestemmingsmogelijkheden van roterij Sabbe. De opmaak van een ruimtelijk uitvoeringsplan zal de mogelijkheden beter afstemmen op de noden van de cluster roterij Sabbe. Tijdelijke invullingen met het bedrijf Urban Mapping, kunstenaars, een tentoonstelling en Kom Erbij (een heropening van de Contrei Live-installatie tijdens de zomer 2021) dragen de visie van een levendig Vlaspark verder uit. 

Projectbegeleiding Open Oproep centrumvernieuwing Gullegem (Wevelgem) 

De gemeente Wevelgem wil graag een nieuw ontmoetingscentrum voor Gullegem. Via een eerder ontwerpend onderzoek werd een visie opgesteld waarin werd gekozen om het ontmoetingscentrum op een nieuwe locatie te bouwen, en het te koppelen aan een centrumvernieuwing met openlegging van de Heulebeek. De gemeente vond een goede partner bij de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM), de beheerder van de Heulebeek. Samen beslisten ze een traject met de Vlaams Bouwmeester op te starten volgens de procedure van de Open Oproep, voortbouwend op de inzichten uit het bestaande ontwerpend onderzoek. Leiedal begeleidt dit traject binnen een samenwerking tussen Wevelgem en de VMM. Er werden reeds vier ontwerpteams geselecteerd die een ontwerpvoorstel uitwerken, waarvan er één gekozen zal worden. 

Herinrichting Robecijnplein 

Leiedal ondersteunt de gemeente Spiere-Helkijn bij de herinrichting van de omgeving van het Robecijnplein. Het opzet is om van de eenzijdige functionele parkeerruimte een kwalitatieve publieke ruimte te maken, met een duidelijke verbinding met het groen van de Grote Spierebeek. In 2021 stond Leiedal in voor het afwerken van de plannen en het opstarten van de realisatiewerken.