Transitiearena's

afbeelding transitiearena's

Leiedal onderscheidt en beschrijft in Leiedal 2035 vier transitiearena’s

1. Maatschappelijke innovatie

We spelen proactief in op een duale en veranderende maatschappij en werken participatief mee aan een netwerkmaatschappij die veeleer vanuit mens- dan systeemwaarden werkt aan een duurzaam economisch model en een transformatie gebaseerd op creatieve, circulaire en deeleconomie.

2. Territoriale transformatie

Schaarste zien we als een kans om onze ruimte efficiënter, slimmer, duurzamer en kwalitatiever te benutten en in te richten op grond van drie krachtlijnen: het kwalitatief ontwikkelen van het blauw-groene netwerk, het versterken van kernen en het stedelijke netwerk, en het activeren van productieve landschappen. 

3. Digitale en technologische revolutie

De technologische en digitale revolutie biedt veel kansen en opportuniteiten in elk aspect van werken, wonen, leren en leven. Leiedal maakt de digitale revolutie toegankelijk in een complexe omgeving met slimme netwerken en investeert gericht in technologie, data, kennis en mensen om overal toegevoegde waarde te creëren.

4. Bestuurlijke verschuivingen

Regio’s, steden en gemeenten zijn laboratorium en motor van de samenleving. De toenemende complexiteit van projecten vraagt om een andere soort (inter)bestuurlijke samenwerking en sturing, zowel lokaal als regionaal. Een sterke overheid treedt daarbij niet alleen in dialoog met de betrokkenen, ze biedt hen ook de mogelijkheden om eigen initiatieven te nemen. Inspelen op kennisdeling, creativiteit, cocreatie en coproductie zijn sleutelwoorden. Ook moet er gestreefd worden naar een efficiëntieslag in de samenwerking tussen de lokale besturen zelf. Dit alles vraagt om een andere aanpak en een vernieuwd instrumentarium. 

In 2022 besloot Leiedal om de beleidsdocumenten die werden opgemaakt in functie van de verlenging van Leiedal 2019-2035 en het beleidsplan 2020-2025 in het licht van een aantal recente evoluties te herbekijken en te actualiseren. Geïnspireerd door de lezing van Jo Caudron tijdens de Ontmoetingsavond van 24 mei 2022 en zijn boek “De wereld is rond”, werd bij hem externe ondersteuning gezocht om dit reflectieproces interactief te begeleiden.