Leiedal ondertekent Green Deal Bedrijven en Biodiversiteit

Aanwezigen ondertekening Green Deal Natuurinclusief parkeerterrein

Leiedal verbindt zich ertoe om met bijna 60 andere organisaties, waaronder bedrijven, scholen en gemeenten, meer natuur te voorzien op zoveel mogelijk parkeerterreinen in Vlaanderen. Ze plaatsten donderdag 11 januari in Gent hun handtekening onder de Green Deal Natuurinclusieve Parkeerterreinen, een initiatief van het Departement Omgeving en de organisaties Natuurbuur en Natuurpro. Bedoeling is de achteruitgang van wilde bestuivers, zoals bijen, vlinders en zweefvliegen, tegen te gaan. Het vergroenen van parkeerterreinen is ook belangrijk in de strijd tegen de klimaatverandering. Zo wil Leiedal de parkeerzones op haar bedrijventerreinen biodiverser maken.

Traditionele parkeerterreinen zijn vaak betonnen vlaktes die een grote oppervlakte inpalmen. Ze sluiten de bodem volledig af, verstoren de waterbalans (met droogte en overstromingen tot gevolg) en bieden geen nestgelegenheid of voeding voor dieren. Verharde oppervlakten dragen ook bij aan het hitte-eilandeffect.  “Parkeerterreinen smeken dus om een groene opknapbeurt. Door op de verharde terreinen meer ruimte te maken voor natuur krijgt de biodiversiteit een boost. Bodemfuncties worden hersteld en het risico op wateroverlast neemt af. Groen biedt ook verkoeling in de zomer. Kortom, parkeerterreinen vergroenen is belangrijk in de strijd tegen klimaatopwarming, een potentieel dat tot nu toe onderbenut bleef”, zegt Ann Heylens, woordvoerder van het Departement Omgeving. 

Bedrijventerrein Kortrijk-Noord

Biodiversiteit centraal

Omdat de Green Deal deel uitmaakt van het Vlaams Actieplan Wilde Bestuivers 2022-2030, dat de afname van wilde bestuivers tegengaat, staan biodiversiteit en het creëren van ruimte voor deze bestuivers centraal. De biodiversiteit verhogen kan door bomen en heggen te planten als afscheiding, planten te kiezen die nuttig zijn voor bestuivers en ruimte te voorzien voor nestkasten of insectenhotels. Waterdoorlatende materialen en wadi’s laten het water toe weer in de grond te sijpelen.

Aan de slag

Na de ondertekening gaan Leiedal en de andere 58 deelnemers, onder wie baggergroep Jan De Nul, supermarktketen Colruyt Group en steden als Mechelen en Gent, aan de slag met hun engagement.  Ze komen regelmatig samen in een lerend netwerk. Daar worden kennis, ideeën en oplossingen gedeeld voor het vergroenen van parkeerterreinen. Ook mogelijke hindernissen worden besproken, zoals het beheer en de monitoring nadien, of hoe belanghebbenden mee over de streep te trekken.  De kennis die wordt opgedaan, vormt dan de basis voor een draaiboek voor natuurinclusieve aanleg van parkeerterreinen.

Ambities bedrijventerreinen Leiedal

Klimaatneutraliteit, ruimteneutraliteit en leefbaarheid maken al enkele jaren deel uit van de ambities van Leiedal bij het ontwerp en de aanleg van de bedrijventerreinen.  Toch worden die doelstellingen in de huidige ontwerpplannen nog opgeschroefd met nog meer aandacht voor biodiversiteit, onder meer op de kmo-zone Zwevegem-Knokke en op Evolis II. 

 

Meer info over de Green Deal Natuurinclusieve Parkeerterreinen vind je hier

Green Deal Vlaanderen logo
Published on 01/15/2024 - 13:58