Behoud door ontwikkeling

Modernism for the future - waregem villa gaverzicht

Intergemeentelijke onroerenderfgoeddienst  

Leiedal treedt op als intergemeentelijke onroerenderfgoeddienst (IOED) in de regio. De IOED ondersteunt binnen haar gesubsidieerde werking de lokale besturen op vlak van archeologie, bouwkundig erfgoed, cultuurhistorische landschappen en het creëren van draagvlak bij de burger voor het onroerend erfgoed in de regio. In 2021 was de IOED actief op vele fronten. Zo verleende ze advies voor verschillende omgevingsvergunningsaanvragen, zetelde in de adviescommissie bouwkundig erfgoed van Harelbeke, richtte mee een regionale kwaliteitskamer op en begeleidde lokale besturen bij de opmaak van kerkenplannen. Op het vlak van archeologie beheerde Leiedal een raamcontract voor de opmaak van een archeologienota, ondersteunde ze de publiekswerking rond belangwekkende archeologische trajecten en gaf ze input aan erkende archeologen voor de opmaak van hun archeologienota. De IOED werkte rond communicatie en publiekswerking samen met de erfgoedcel zuidwest aan de podcast Erfgoedmysteries die meer dan 3000 keer beluisterd werd, inventariseerde in een proefproject met burgerparticipatie kleine landschapselementen in de buurt van Rollegem, startte met het project Bakens van Bomen waarin het waardevol houtig erfgoed in de regio in de kijker zet, initieerde een eigen instagramaccount, coördineerde de editie van Open Monumentendag en organiseerde een festival van het landschap in Avelgem. 

Modernism for the Future 

In het Europees project Modernism for the Future zette Leiedal samen met de partnersteden Kaunas (Litouwen), Lviv (Oekraïne) en Brno (Tsjechië) een grensoverschrijdend project op rond de rol van het modernisme in de architectuur in Europa. In dit project werden twee lokale en twee internationale kunstenaars gekoppeld aan vier modernistische gebouwen in de regio. In 2021 gingen de vier kunstenaarsresidenties door in de Villa Gaverzicht van Gentiel Van Eeckhoutte (Waregem), het Joegoslaviëpaviljoen van Vjenceslav Richter (Wevelgem), de IJzerwinkel van Huib Hoste (Wervik) en de Verrijzeniskapel in Kortrijk. Deelnemende kunstenaars waren Jonas Vansteenkiste, Ingel Vaikla, Andrii Linik, Andrea Uváčiková, Zuzana Bartošová, Malgorzata Olchowska en Erich Weiss. Deze residenties mondden uit in individuele toonmomenten in de geselecteerde gebouwen maar ook een groepstentoonstelling in Kaunas die zal plaats vinden in het voorjaar van 2022. 

Erfgoedbeheersplan Sint-Arnolduspark in Tiegem (Anzegem)  

Het Sint-Arnolduspark werd in 2019 beschermd als cultuurhistorisch landschap vanwege zijn relictwaarde als voormalig bedevaartsoord. Op basis van een erfgoedbeheersplan kan de gemeente subsidies ontvangen van het agentschap Onroerend Erfgoed, onder meer voor de restauratie van de karakteristieke cementrustieke constructies en voor het onderhoud van het park. Met de gemeente werden afspraken gemaakt om zo’n beheersplan op te maken en af te stemmen met het natuurbeheerplan van de Bosgroep. Leiedal betrekt ook de aanpalende eigenaars die mee in het beschermingsbesluit zitten. Een verlenging voor de opmaak van het beheerplan werd ondertussen aangevraagd en toegekend.