Fysieke ruimte

afbeelding jaarverslag fysieke ruimte ppo

Bedrijventerreinen, woonzones en gemengde projecten

Ondanks de coronacontext, slaagde Leiedal er in om de impact ervan op de verkoopcijfers tot een absoluut minimum te beperken. De vraag naar fysieke ruimte om te ondernemen blijft hangen in een gunstige luchtstroom, waarbij het aanbod nauwelijks kan volgen. Zo noteerde Leiedal in 2021 maar liefst 25 verkopen, goed voor 7,88 ha aan ruimte om te ondernemen.  

De verkopen situeerden zich voornamelijk in de nieuwe kmo-zones, waar de percelen wat kleiner zijn qua oppervlakte. Dat verklaart de lichte daling qua oppervlakte (7,88 ha in 2021 tegenover 9,3 ha in 2020). De transacties waren verdeeld over zeven bedrijventerreinen in vier van de dertien Leiedalgemeenten. Het Decauvillepark in Marke (Kortrijk), staat net als in 2020 op het hoogste schavot met zeven verkochte percelen in 2021. Het scoort zelfs dubbel, want goed een jaar na de opstart van de verkoop is het Devauvillepark al uitverkocht. De kmo-zone wordt op de hielen gezeten door Nelca in Lendelede, waar straks zes nieuwe ondernemers hun nieuwe uitvalsbasis bouwen. Onder een 

stralende hemel werd het bedrijventerrein op 7 juli 2021 officieel ingewandeld in het gezelschap van minister Hilde Crevits. De overige verkopen situeerden zich in het Beneluxpark (Kortrijk, twee percelen), Emdeka (Bellegem-Kortrijk, twee percelen) en Groenbek (Waregem, de Spinnerij). Leiedal startte in 2021 ook de verkoop van de kmo-zone De Pluim (Zwevegem) succesvol op. Daar kochten vijf ondernemers een bedrijfsperceel. Met nog slechts 2 percelen in onderhandeling liep ook de verkoop op De Spijker in Deerlijk als een trein. 

De voorraad aan fysieke ruimte om te ondernemen is eind 2021 eerder beperkt. Een overzicht daarvan vind je in de bijlages. 

Leiedal wist een soortgelijk positief verhaal te schrijven bij de verkoop van bouwkavels op haar zeven lopende woonprojecten in de regio. Kopers kunnen er een woning op maat bouwen met een architect naar keuze uit een door Leiedal voorgeselecteerde architectenpool. In 2021 hielp Leiedal tien kopers aan een perceel verdeeld over vijf projecten. Voor het meest recente project Bergkapel (Lendelede) werd in 2021 de groenaanleg uitgevoerd, wat de aantrekkingskracht duidelijk ten goede kwam. Met vijf verkochte woonkavels is Bergkapel koploper. De overige verkopen situeerden zich in de Peperstraat (Heule-Kortrijk, een lot), Elleboogstraat (Helkijn, twee loten), Losschaert (Zwevegem, een lot en een stuk restgrond) en Sneppe (Deerlijk, een lot). Het project Ter Schabbe in Anzegem werd in 2021, na overleg met de gemeente tijdelijk uit verkoop gehaald, om onder meer het sociaal statuut van deze 

gronden te herzien. 

Momenteel heeft Leiedal nog een aanbod van 41 bouwrijpe woonkavels verspreid over de projecten Elleboogstraat in Helkijn (6), Sneppe in Deerlijk (12), Peperstraat in Heule (2), Losschaert in Zwevegem (9), Emdeka in Bellegem (1) en Bergkapel in Lendelede (11). Zowel in Anzegem (De Voerman) als in Lendelede (Nelca) zitten er nog twee nieuwe woonprojecten in de pijplijn. 

Op het vlak van sloop- en infrastructuurwerken zijn er op diverse terreinen grote stappen gezet in 2021. De infrastructuurwerken op de kmo-zones Nelca (Lendelede) en Decauville (Marke, Kortrijk) werden uitgevoerd door Olivier Construct uit Izegem en opgeleverd. De groenaanleg in Decauville, uitgevoerd door Steenhaut uit Deerlijk, vormt een mooie aansluiting met het Decauvillepark en het buurtgroen. De infrastructuurwerken op Bramier (Lauwe, Menen) werden zo goed als voltooid door nv Persyn uit Zwevegem. Nv Devagro uit Desselgem heeft de infrastructuurwerken voor de tweede fase (kmo-zone) op het bedrijventerrein de Pluim afgewerkt en nv Arbowar uit Waregem heeft er de omgevingsaanleg grotendeels uitgevoerd. Op De Voerman (Anzegem) heeft het deblokkeren van het subsidiedossier bij de Vlaamse overheid ervoor gezorgd dat de sloopwerken konden toegewezen worden aan nv Devagro 

uit Waregem. Tijdens de eindejaarsperiode ontvingen de buurtbewoners een nieuwsbrief met informatie over de geplande sloopwerken. Tot slot werden de werken opgestart, om het bestaande hoekgebouw (hoek Stationsstraat – Emiel Neirynckstraat) op de site Nelca in Lendelede om te vormen tot een bedrijfsverzamelgebouw. 

Voor de sites Mirakel (Waregem), Treurniet (Harelbeke) en De Voerman (Anzegem) lag de nadruk op het finaliseren van de technische uitvoeringsdossiers voor de sloop en de opvolging van de subsidiedossiers hieromtrent. Leiedal kreeg in 2021 de toezegging voor sloopsubsidies voor deze drie sites. Voor de site Mirakel in Waregem en de site De Voerman in Anzegem werden de sloopwerken intussen aanbesteed. Voor de drie projecten zette Leiedal verdere stappen voor het ontwerpen van de publieke ruimte. 

Corona en slechte weersomstandigheden bemoeilijkten de voortgang van de infrastructuurwerken op het woonproject Lendelede-Bergkapel, maar halfweg juni 2021 vond de oplevering plaats. De bouwpercelen werden netjes ingezaaid en voorzien van hagen op de perceelsgrenzen. 

Het ontwerpdossier van de revitalisering van LAR-Noord is afgerond. Met de stad Kortrijk zijn gesprekken lopende in functie van de verdeling van de kosten. In 2022 zullen we nog subsidies aanvragen, met de bedoeling de eerste werken (nutsleidingen) in hetzelfde jaar nog op starten. De uitvoeringstermijn is voorzien op 3 jaar voor de eerste fase.