Gekandelaarde linde als kapelboom - Drielindenstraat, Zwevegem

Zwevegem - IOED - Bakens van Bomen - Linde

Type: Linde

Beheervorm: Gekandelaard

Functie: Devotieboom, kapelboom

Stad / gemeente: Zwevegem

Adres: Drielindenstraat

Coördinaten: 50°47’18.6”N 3°20’48.9”E

  • Stamomtrek op een hoogte van 150 cm: 2,27 m
  • Totale hoogte: 11,6 m
  • Hoogte takvrije stam: 1,13 m 
  • Kruinbreedte: 9,4 m

Aan de Kapel der Drie Linden, in de Drielindenstraat, staan vandaag... geen drie linden. Slechts één exemplaar is overgebleven, stevig in de bocht van de weg. Boom en kapel houden elkaar al decennialang recht, hoewel ze beide een opknapbeurt kunnen gebruiken. Een buurtbewoonster veegt geregeld de kapel schoon en legt bloemen. Vijf jaar geleden werd ze opnieuw geschilderd, maar zowel de linde als het bedehuisje ziet af van het snelle verkeer in de straat.  

De kapel hoort bij het Drielindenhof wat verderop, met de linde als welkomstboom. Het Drielindenhof staat ook bekend als de Sint-Antoniushoeve en duikt onder die naam op in een lokale legende. Aan een van de linden was ooit een beeld van Antonius vastgehecht. De boer besloot het weg te nemen en in zijn woonkamer te zetten. De volgende ochtend was het beeld echter naar zijn vertrouwde plaats teruggekeerd. De boer plaatste Antonius opnieuw binnenshuis, met hetzelfde resultaat ‘s anderendaags. Na een derde poging begrepen de mensen dat het beeld koste wat het kost buiten wilde blijven en ze lieten een kapel bouwen dichter bij het hof. Nu was Sint-Antonius tevreden.  

Het is niet duidelijk over welke kapel deze legende precies verhaalt, maar in elk geval blijken het hof, de drie linden en de kapel op deze plaats inherent met elkaar verbonden.  

Zwevegem - IOED - Bakens van Bomen - Linde
Zwevegem - IOED - Bakens van Bomen - Linde Drielindenstraat
Zwevegem - IOED - Bakens van Bomen - Linde Drielindenstraat