Gekandelaarde lindes als welkomstbomen - Kattestraat, Rekkem - Menen

Menen - IOED - Bakens van Bomen - Twee lindes

Type: Linde

Beheervorm: Gekandelaard

Functie: Welkomstbomen

Stad / gemeente: Rekkem, Menen

Adres: Kattestraat

Coördinaten: 50°46'34.4"N 3°10'07.1"E 

  • Stamomtrek op een hoogte van 150 cm: 1,93 m
  • Totale hoogte: 11,63 m
  • Hoogte takvrije stam: 4,12 m
  • Kruinbreedte: 6,05 m

Deze twee lindes heten je welkom op een hoeve. Of ja, heetten. Want sinds twee jaar is deze hoeve volledig verdwenen en blijven enkel de lindes over. Tussen hen in wandel je de geasfalteerde grond op van wat ooit het binnenplein was.  

Het moet eeuwen geleden een respectabele hoeve geweest zijn, zoals te zien op de Ferrariskaart (1770 – 1778). Omwald en omgeven door het nodige groen. Op de Atlas der Buurtwegen (1841) lezen we de naam van de hoeve: Ferme Desrumeux. En op de Popp-kaarten herken je de zuidelijke ingang, mogelijk ook toen al geflankeerd door twee lindes. Maar als je vandaag goed kijkt, zie je dat de linkerboom ouder is dan de rechtse. Op onscherpe luchtfoto’s uit de jaren zeventig zien we vaag slechts één linde.  Waarschijnlijk werd de tweede later geplant om het duo te vervolledigen of om een oudere, verdwenen boom te vervangen.  

Twee lindes aan de ingang van een hoeve staan traditioneel voor vruchtbaarheid, gerechtigheid en huiselijk geluk. Ze bieden rust en troost en vormen tegelijk een rijkelijke schaduwplek. Bovendien heten ze de bezoekers van het hof welkom. Zo doen de lindes uitermate goed dienst als ‘welkomstbomen’.  

Menen - IOED - Bakens van Bomen - Twee lindes