Hoog Kortrijk

Hoog kortrijk bedrijventerrein

Leiedal verzorgt het parkmanagement voor het Beneluxpark en bij uitbreiding Hoog Kortrijk. Parkmanager Maarten Bullens staat onder meer in voor:

  • het faciliteren van overleg met en tussen de bedrijven
  • groepsaankopen
  • het stimuleren van duurzame mobiliteit
  • het informeren van de bedrijven bij grootschalige events en expo's op Hoog Kortrijk
  • Natuur op voorschrift voor alle medewerkers op Hoog Kortrijk dankzij az Groeninge
  • ...

Het parkmanagement is er voor de bedrijven maar gebeurt ook mee door de bedrijven en andere betrokkenen. Zo sloegen een aantal spelers op Hoog Kortrijk in 2019 de handen in elkaar om het lerend netwerk Hoog Kortrijk Morgen te vormen. We zetten dit graag verder via een digitale nieuwsbrief en kijken ernaar uit om elkaar opnieuw te ontmoeten eens de gezondheidsmaatregelen dat toelaten.

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief Hoog Kortrijk.

Nieuwsbrief Hoog Kortrijk - mei 2021

 Project natuur in je buurt

Az groeninge situeert zich in een zeer mooi en uitgebreid natuurdomein, één van de groene longen van Kortrijk. Met het project ‘natuur op voorschrift’ brengt het ziekenhuis patiënten, bezoekers, medewerkers en bewoners dichter bij de natuur. En bij elkaar. Het project is een samenwerking met Stad Kortrijk, vzw Doerak, Intercommunale Leiedal, Natuurpunt vzw, Stadlandschap Leie en Schelde, Provincie West-Vlaanderen en Agentschap Natuur en Bos. 

 

Natuur op voorschrift

Het is bewezen: de natuur heeft een belangrijke invloed op onze gezondheid. Een kwartier natuur per dag is al voldoende om in het bloed een daling te zien van het stresshormoon cortisol. Ook depressieve gevoelens worden minder als je meer de natuur in trekt. Daarnaast stimuleert bewegen in het groen ook sociale interactie met anderen.

Met ‘natuur op voorschrift’ willen de initiatiefnemers een groene zone van 60 ha, bestaande uit verschillende gebieden met elkaar verbinden. Het project maakt op het terrein van het ziekenhuis een groene verbinding tussen stadsgroen Marionetten en het Kennedybos. Vele wandelpaden lopen tussen de diverse plekken. 

Natuur in je buurt. Voor elk wat wils

Az groeninge deelt haar tuin in verschillende zones met diverse themahoeken. De omgeving van Zibi’s boomhut – een therapieruimte voor kinderen – wordt een zone waar biodiversiteit wordt gestimuleerd door slim maaibeheer toe te passen. Andere stukken gras blijven onaangeroerd zodat de natuur haar gang kan gaan. Voor de aanplanting rondom de boomhut werd gekozen voor bosgoed in een mooie variatie die aantrekkelijk is voor mens én dier.

Aan het Huis van beweging zijn een boomgaard en een weide aangelegd waar dieren zoals schapen, pony’s en ezels hun plekje vinden. We maken gebruik van streekeigen bomen en planten met aandacht voor een optimale biodiversiteit.

Dieren zijn vaak een goede afleiding en worden ook tijdens therapiesessies ingezet. Zorggroen in het kader van therapie werkt in op de gemoedstoestand. Patiënten vinden er rust en afleiding. 

Medewerkers van az groeninge die imkers zijn, zorgen in hun vrije tijd voor onze bijen in de bijenhal. Die bijen leveren straks weer heerlijke az groeninge honing op.

Ook de kinderen worden niet vergeten. Een bezoek aan het ziekenhuis is voor kinderen vaak geen leuke ervaring. Zo is er op het binnenplein een hindernissenparcours ingericht tussen de planten. De aanwezigheid van ‘vzw Doerak’ in de buurt van het ziekenhuis, zorgt voor een aangename verstrooiing voor ouders én kinderen. 

 

De Regenboogtuin

Eén van de themahoeken is de regenboogtuin. Daar worden allerlei soorten ecologisch geteelde bloemen geplant. Een doordachte plantenkeuze zorgt ervoor dat in elk seizoen een deel van de tuin in bloei staat. De picknickbanken nodigen uit om er als medewerkers samen een pauze te nemen. Vanuit de regenboogtuin leidt een pad naar de koesterplek. Op deze bijzondere plek kan men zich terugtrekken in de natuur om iemand te herdenken. De koesterplek is zo ingericht dat mensen er nog een laatste boodschap kunnen achterlaten in een afgesloten brievenbus of een naamschijfje kunnen hangen in de boom als stem van de herinnering. 

Themaroutes

In het najaar komen er ook een aantal themaroutes. Zo wordt er o.a. een route gepland specifiek gericht op kinderen. Verschillende diensten uit het ziekenhuis zullen hieraan meewerken. Er wordt ook gedacht aan de ergotherapeuten en kinesitherapeuten. Eén van de paden krijgt de naam ‘ergopad’. Het pad zal bestaan uit grind, kiezels, allerlei opstapjes en trappen. Een meerwaarde voor de patiënten in revalidatie die dan ook de mogelijkheid krijgen om buiten in de gezonde lucht te revalideren. 

Iedereen welkom

Soms moet een patiënt tussen twee afspraken in wat wachten. Een wandeling in de groene omgeving van az groeninge kan een welkome verpozing zijn. 

Natuur is goed voor lichaam en geest. Met dit project ‘natuur op voorschrift’ zetten we de deur open van onze tuinen. Je bent er altijd welkom! Ook zonder voorschrift. 

 

Ontdek de website met wandelroutes hier

 

Maarten Bullens

Parkmanager
Maarten Bullens
facility- & parkmanager