Landbouwers in strijd tegen droogte - Stuwen en peilgestuurde drainage

banner pdpo

Leiedal, Inagro en Boerennatuur Vlaanderen gaan samen met landbouwers in het Leie-Schelde interfluvium in Zuid-West-Vlaanderen op zoek naar maatregelen rond water- en bodembeheer. In dit PDPO-project zijn al enkele erosieknelpunten aangepakt in Zwevegem, waar twee boeren via VLIF Niet-Productieve Investeringen (NPI) in houthakseldammen investeerden.

Regelbare stuwtjes

Ben jij landbouwer en heb je een gracht of een beek langs je perceel? Dan weet jij zeer goed dat het water erin wegloopt – ook in het droge seizoen, wanneer je akker of weide het goed kan gebruiken. Maar met een regelbare stuw in die gracht kan je ervoor zorgen dat het water niet direct wegloopt en de tijd krijgt om in de bodem te dringen. Zo is er meer water beschikbaar voor het gewas. Je laat de stuw best zo veel mogelijk toe doorheen het jaar. Wanneer je het veld wilt bewerken, kan de stuw best enkele dagen op voorhand open worden gezet. Op die manier kan het veld droog bewerkt worden. Na de werkzaamheden kan je de stuw opnieuw sluiten. Een stuw kan gesubsidieerd worden via VLIF NPI-steun (100%).

Naast het voordeel voor de landbouwer zijn er ook tal van maatschappelijke voordelen. Zo is de waterbeheerder dankbaar om stuwtjes die water langer vasthouden in de haarvaten van het watersysteem. Zeker bij zomerse onweersbuien - met bijhorende piekdebieten - verlichten stuwtjes de druk op stroomafwaarts gelegen gebieden. Zo kan het water dat normaal voor overlast zorgt, ingezet worden om de grondwaterreserves te voeden. Het is een mooie win-win situatie tussen landbouw en omgeving. 

Peilgestuurde drainage

Indien je drainagebuizen hebt liggen, kan je dit laten omvormen tot peilgestuurde drainage. Bij peilgestuurde drainage mondt de moerbuis (verzamelbuis) uit in een peilput die het water bijhoudt. Deze peilput staat in de gracht en is regelbaar. Ook hier geldt dat je best voor de veldwerkzaamheden je perceel draineert en voor de rest van het jaar houd je de put best dicht. Ook hier geldt VLIF NPI-steun (75%).

 

Zelf aan de slag

Laat je inspireren op de website http://lv.vlaanderen.be/subsidies/vlif-steun/niet-productieve-investeringssteun welke mogelijkheden er bestaan om zelf de strijd aan te gaan tegen erosie of droogte. Je kan gratis contact opnemen met Karel Vercruysse (056/241616 of karel.vercruysse@leiedal.be), Dries Mergaert (dries.mergaert@inagro.be) of Maarten Raman (0472/585145 of maarten.raman@boerennatuur.be) als je interesse hebt in een van deze maatregelen. 

Logobanner