Opgaande mammoetboom in een kasteelpark - Banhout, Zwevegem

mammoetboom zwevegem bakens van bomen

Type: Mammoetboom

Beheervorm: opgaand

Functie: focusboom

Stad / gemeente: Zwevegem

Adres: Banhout 2

Coördinaten: 50°48’29.8”N 3°22’47.4”E

  • Stamomtrek op een hoogte van 150 cm (in 2008): 5,85 m
  • Totale hoogte: 35,73 m
  • Hoogte takvrije stam: 6,71 m
  • Kruinbreedte: 16,30 m

Het verhaal achter de boom

Monumentaal en onverwoestbaar, zo staat de mammoetboom in het kasteelpark Banhoutbos. Getuige van twee wereldoorlogen en vele herinrichtingen van het kasteel en zijn omgeving. Van de altijdgroene top die ‘s winters boven het bos uitstak, blijven kranige bruine takken over. De tijd eist zijn tol, maar de aanwezigheid blijft. 

Het Banhoutbos is een laatste restant van een van de grootste bossen in de regio. De historische aanwezigheid van het bos op deze plaats gaat terug tot het midden van de vijftiende eeuw. In tegenstelling tot de vruchtbare grond langs de Leie en Schelde, is deze hogere heuveltop minder rendabel. Zowaar een zegen, want om die reden werd de top nooit gerooid. De grens tussen de hoogstgelegen zone en de lagergelegen weilanden is duidelijk waarneembaar. Hier en daar wordt ze nog aangeduid door een afsluitende haag. 

Wandelpaden ontsluiten het heuvelbos sinds het midden van de negentiende eeuw. In 1854 werd het kasteel gebouwd op de top van de heuvel. Eromheen kreeg een kasteelpark vorm, met parkgazons, bomen- en struikgroepen. Een strategische locatie, die tijdens de wereldoorlogen Duitse aandacht trekt. Veel bomen worden gekapt en leveren houtmateriaal voor het front. De mammoetboom niet. Hij komt alleen maar meer in het licht te staan. 

mammoetboom zwevegem bakens van bomen