156 deelfietsen kleuren Zuid-West-Vlaanderen oranje

afbeelding donkey republic fietsdelen

Gedeelde mobiliteit en nieuwe vormen en concepten van duurzame mobiliteit stimuleren, daar zet Leiedal al een tijdje op in. Zo focust de intercommunale in het kader van het project SHARE-North, gefinancierd door Interreg VB North Sea Region, op de uitrol van deelmobiliteit in de verstedelijkte en rurale context van Zuid-West-Vlaanderen. Deze week verschijnen daarom 156 deelfietsen van Donkey Republic in het straatbeeld van 12 steden en gemeenten uit de regio.

In juni 2020 werden in samenwerking met diezelfde aanbieder ook al 120 fietsen verspreid over 15 deelfietspunten in Zuid-West-Vlaanderen. De deelfietsen waren toen de perfecte duurzame oplossing om het kunstenparcours Contrei Live te bezichtigen. De regionale testkaravaan was geboren, en nu breidt Leiedal haar deelfietsenvloot verder uit: de 156 deelfietsen - verdeeld over een totaal van 31 hubs - kunnen tot eind december door iedereen gebruikt worden.

“Dat Leiedal blijft inzetten op fietsdelen, past perfect binnen de ambitie van het project SHARE-North om de regionale CO2-uitstoot te helpen beperken,” bevestigt Youro Casier, bestuurslid van de intercommunale en burgemeester van de stad Wervik. “De deelfietsen zullen hopelijk bijdragen tot meer duurzame verplaatsingen en dragen op die manier bij aan de beoogde CO2-reductie.”

Vervoer van de toekomst

Omdat we ons al lang niet meer uitsluitend met één vervoersmiddel verplaatsen, dienen onze verschillende vormen van mobiliteit steeds meer op elkaar te worden afgestemd. Die ‘combimobiliteit’ zal in de toekomst een almaar grotere rol spelen om tot een efficiënt openbaarvervoersysteem te komen. Om die combimobiliteit mogelijk te maken, worden verschillende vervoerssystemen (openbaar vervoer, deelwagens, deelfietsen …) op herkenbare, fysieke plaatsen - de zogenaamde mobipunten - zoveel mogelijk samengebracht.

Gratis en duurzaam door de regio

Om het gebruik van de deelfietsen te stimuleren, delen Leiedal en Donkey Republic maar liefst 160 uurabonnementen uit, waarmee je twee maanden gratis kunt rondrijden. Het enige dat je moet doen, is een selfie met een lokale Donkey-deelfiets op een herkenbare plek in jouw stad of gemeente posten op de Facebookpagina van Donkey Republic. 

Published on 03/31/2021 - 09:30