Avelgem, station te koop, reisklaar voor nieuwe bestemming

Oud stationsgebouw - voor verkoop

Het oude stationsgebouw van Avelgem is op een zijspoor geraakt. Er stoppen allang geen treinen meer sinds de NMBS het verliet, en dus staat het er wat verweesd bij. De atelierwerking van het Jeugdhuis Krak en het Rode Kruis hebben er tijdelijk een onderkomen, maar voor het overgrote deel staat het gebouw leeg. De gemeente gaat daarom op zoek naar een nieuwe eigenaar die dit unieke erfgoedpand met een creatief idee weer op de spreekwoordelijke rails kan zetten. Kandidaat-kopers kunnen tot 15 april hun voorstel indienen.

Niet het hele station staat te koop. Alleen voor het statige hoofdgebouw zoekt Avelgem een nieuwe eigenaar. Het bijgebouw blijft eigendom van de gemeente, net als de doorsteek die de twee gebouwen scheidt. Hier stoppen allang geen treinen meer, maar wel nog bussen. Het oude station ligt dan ook in het hart van een openbaarvervoerknooppunt van De Lijn. Het ligt bovendien langs een drukbereden fietsnetwerk en er is heel wat passage van studenten en scholieren. Je wagen raak je vlotjes kwijt op de parkeerstroken bij het plein en het winkelcentrum van Avelgem ligt op wandelafstand. Dat alles maakt dat bereikbaarheid en visibiliteit hier een topscore halen. 

blik op het statoinsplein met gebouw

Beschermd station als opstap naar publieke meerwaarde

Het stationsgebouw heeft een grote architecturale waarde en werd in 2005 als beschermd monument opgenomen in de inventaris Onroerend Erfgoed. Het station is eigenlijk al in 1870 gebouwd. Nadat het in WO I zware schade opliep, kwam het huidige station er in 1924 volgens hetzelfde ontwerp. Het gebouw onderging sindsdien al een gedeeltelijke restauratie. Het station heeft een footprint van 323 m². Het is 47 meter lang en zes meter breed. Door de vele raamopeningen in de vier gevels valt er heel veel licht naar binnen, wat een bijzonder aangename sfeer schept in de vele grote en kleinere ruimtes die het pand rijk is. 

Het gebouw moet worden opgeknapt, maar biedt heel wat mogelijkheden binnen de bestemming die is omschreven in het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan. Net door zijn uitstekende bereikbaarheid, hoge visibiliteit en unieke karakter wil de gemeente het historische pand graag een nieuwe toekomst geven die meteen ook een publieke meerwaarde biedt. Niet enkel de prijs is dus doorslaggevend, ook het voorstel van invulling.

Mis deze unieke halte niet

Alle details over dit prachtige gebouw met potentieel zijn gebundeld in een verkoopdossier. 
Ga naar www.avelgem.be/stationsgebouw. Daar vind je ook alle attesten en een toelichting over de procedure. Bezorg jouw toekomstplan voor het stationsgebouw uiterlijk tegen 1 juli 2024 om 12u30 aan wim.monteyne@avelgem.be. Mail Wim voor meer informatie of bel op 056 65 30 30.

 Avelgem - Oud stationsgebouw
Published on 01/31/2024 - 14:19