Festival van het Landschap sluit Molenhoek en Koolzak feestelijk in de armen

groepsfoto persmoment festival van het landschap 2022 wervik

Wervik is het wervelende decor van het vierde Festival van het Landschap. Van donderdag 30 juni tot en met zondag 3 juli dompelen we jong en oud dit keer onder in het wondermooie en veelzijdige landschap van de grensstreek. Het wordt een feestelijke verrassing van wandelingen, fietstochten, lezingen, openluchtfilm, optredens, theater, stand-upcomedy, een eendagsmuseum, huifkarrentocht, workshops en prachtige natuur. In de omgeving van de Molenhoek en Ter Hand zal vier dagen lang de festivalkoorts stijgen. Het unieke aan deze editie is de samenwerking met de Molenhoekfeesten om een nóg veelzijdiger programma aan te kunnen bieden. 

Dagelijks lopen we ons landschap letterlijk en figuurlijk onder de voet, maar wanneer nemen we nog eens de tijd om er echt bij stil te staan? Nu dus. Het Festival van het Landschap brengt een ode aan ons landschap aan de hand van verrassende en laagdrempelige activiteiten. Of het nu over een wandeling, een fietstocht, huifkarrentocht, lezing of workshop gaat: we willen elke inwoner vier dagen lang laten stilstaan bij de geschiedenis, het heden en de toekomst van het landschap waarin we wonen, werken en ons voortbewegen. Op het festival moet je iets kunnen bijleren, maar ook achteroverleunen en genieten van de omgeving. Pik de draad met je roots weer op in één lange, lieflijke lofzang voor ons landschap: dat is waar het om gaat.

Het landschap: zichtbaar genieten

Het Festival van het Landschap is een jaarlijks rondreizend festival in de regio Zuid-West-Vlaanderen. Vorige edities vonden plaats in de dorpen Tiegem en Sint-Denijs in het heuvelachtige stroomgebied van de Leie en Schelde, en vorig jaar in de Scheldevallei in Avelgem. Dit jaar strijken we neer in een uniek agrarisch landschap in het westen van de regio, een streek die doorspekt is met grensverhalen, historische bossen en een roemrijk verleden. We willen het glooiende landschap rond Wervik van de achtergrond naar de voorgrond halen om weer voeling te vinden met het prachtige decor waarin we staan. Het festival is een initiatief van de Intergemeentelijke Onroerenderfgoeddienst (IOED) van Intercommunale Leiedal, stad Wervik, erfgoed zuidwest, Avansa, Stadlandschap Leie en Schelde en tal van lokale partners en verenigingen. 

Delen in de feestvreugde

Het landschap verkennen doen we elk jaar in een nauwe samenwerking met lokale verenigingen en inwoners, want zij kennen hun omgeving het best. Dit jaar konden we meegenieten van het rijke culturele leven in de gehuchten Molenhoek en Ter Hand, en hebben we een programma opgemaakt samen met de Molenhoekfeesten en Koolzak Ter Hand Geluwe. Zo kun je overdag met je gezin een begeleide wandeling of fietstocht maken, een workshop landschapsfotografie volgen en ’s avonds blijven hangen in de feesttent van de Molenhoekfeesten. Kom thuis in je eigen landschap, en we gaan nog niet naar huis…

Op het programma

Feestkriebels? Kijk snel even op www.festivalvanhetlandschap.be. Daar vind je het gezamenlijke programma van het Festival van het Landschap en de Molenhoekfeesten. Let op: voor sommige activiteiten moet je je inschrijven, andere zijn vrij te bezoeken. Op de website vind je alvast alle praktische details zoals de exacte uren en locaties. 

Published on 06/21/2022 - 12:18