Het dna van Villa Gaverzicht artistiek ontrafeld (13-16 mei - gratis)

MoFu - Villa Gaverzicht

De talentvolle Kortrijkse kunstenaar Jonas Vansteenkiste is momenteel aan het werk in Villa Gaverzicht in Waregem. Met zijn artistiek project Membrane gaat hij op vraag van Leiedal de dialoog aan over het belang van modernistisch erfgoed. Jonas laat zich onderdompelen in de ruimtes, architecturale elementen en de persoonlijke verhalen van Villa Gaverzicht. Hij vertaalt deze in autonome sculpturen. Tijdens het Hemelvaartweekend krijg je een unieke kans om zowel het indrukwekkende pand als Jonas zijn werk te bewonderen.

Visueel kunstenaar Jonas Vansteenkiste (°1984) woont en werkt in Kortrijk. Hij stelde al diverse werken tentoon in binnen- en buitenland. Met Membrane verkent hij de architectuur, de diverse vertrekken en de persoonlijke elementen en verhalen van de vroegere en huidige bewoners van Villa Gaverzicht. Zijn ervaringen en inzichten vertaalt hij in autonome sculpturen. Deze weerspiegelen de drie verschillende lagen van zijn onderzoek. “Membrane verwijst naar mijn overtuiging dat een woning en zijn omgeving als een soort tweede huid functioneren voor zijn bewoners. Die huid knelt soms en is op andere momenten net te ruim voor ons tijdens onze zoektocht naar betekenis en zingeving.”

Jonas wil de bezoekers een actieve rol geven en hen uitnodigen om fysiek en mentaal aan de slag te gaan met de beeldtaal die hij ontwikkelt op basis van zijn residentie in Villa Gaverzicht. De kunstenaar, de eigenaar van Villa Gaverzicht, Leiedal, het stadsbestuur van Waregem en Be-Part, Platform voor actuele kunst zetten daarom tijdens het Hemelvaartweekend de deuren open om je mee te laten reflecteren op de modernistische villa en het werk van de kunstenaar. Op zaterdag 15 mei kun je ook deelnemen aan Waregem Tekent in de tuin van Villa Gaverzicht. Ga met een gratis schetsboekje en potlood aan de slag en schets je unieke plaatje op papier. Geen zorgen als je niet de nieuwe Picasso bent: iedereen kan deelnemen. Mis deze unieke kans niet om zowel het indrukwekkende pand als Jonas zijn werk te bewonderen. Reserveren op voorhand is verplicht.

Reserveer je bezoek via www.waregem.be/villagaverzicht

Dit artistieke project kadert binnen het Creative Europe-project Modernism for the Future 360/365 waarvoor Leiedal de handen in elkaar sloeg met onder meer Kaunas, Europese Culturele Hoofdstad in 2022. Intercommunale Leiedal is hierbij betrokken vanuit haar rol als intergemeentelijke onroerenderfgoeddienst voor Zuid-West-Vlaanderen. Drie andere kunstenaars/collectieven gaan elders in de regio aan de slag met het Joegoslaviëpaviljoen in Wevelgem, de IJzerwinkel van Huib Hoste in Wervik en de Verrijzeniskapel in Kortrijk. Vanuit onze regio rollen ook twee kunstenaars in het buitenland een artistiek project uit rond toonaangevende modernistische gebouwen.

Meer informatie?

Bram Lattré

tel. 056 24 16 16

bram.lattre@leiedal.be

www.leiedal.be/modernism-for-the-future

Jonas Vansteenkiste

tel. 0474 82 27 46

Jonas.vansteenkiste@gmail.com

https://jonasvansteenkiste.wixsite.com/portfolio

Published on 05/05/2021 - 07:45