Klimaatfonds Leiedal stelt eerste projecten en partners voor

groepsfoto persmoment klimaatfonds leiedal met leerlingen

Drie goedgekeurde projecten en een eerste volwaardige sponsor. Het Klimaatfonds Leiedal heeft een succesvol eerste half jaar achter de rug. Het fonds werd eind vorig jaar opgericht om initiatieven te ondersteunen - zowel inhoudelijk als financieel - die ons klimaat vooruit helpen en onze omgeving in Zuid-West-Vlaanderen leefbaarder maken. Acht maanden later kunnen de partners van het Klimaatfonds Leiedal niet alleen drie projecten presenteren, met Snowball heeft het ook nog eens een eerste enthousiaste sponsor beet. 

“Dat onze leefomgeving ons kostbaarste bezit is, weten we,” opent Wout Maddens, voorzitter van Intercommunale Leiedal. “Toch komt die steeds meer onder druk te staan. Niet alleen (lokale) overheden kunnen hier een antwoord op bieden. Minstens even waardevol zijn initiatieven van burgers, verenigingen, organisaties en bedrijven om de klimaatverandering tegen te gaan en onze leefomgeving weerbaarder te maken tegen de gevolgen ervan. Net om lokale klimaatprojecten zo veel mogelijk aan te moedigen, riep Leiedal, samen met het Streekfonds West-Vlaanderen en 11 steden en gemeenten uit de regio, in december 2022 het Klimaatfonds in het leven.” 

Voor elk wat wils

Amper acht maanden na die oprichting kan het partnerschap al meteen drie projecten voorstellen. Zo gaat Natuurpunt een relatief recent natuurgebied in Rekkem biodivers(er) inrichten, staat de RHIZO-school in Zwevegem op punt een bos aan te planten, en organiseert de gemeente Zwevegem binnenkort een groepsaankoop regentonnen.

“Het Klimaatfonds is een oproep aan elke burger en elk bedrijf om zijn of haar klimaatverantwoordelijkheid te nemen,” aldus Marc Doutreluingne, burgemeester van Zwevegem. “Ook de overheden moeten hun duit in het zakje doen. Als Zwevegems burgemeester geloofde ik van meet af aan in het Klimaatfonds. Het maakt me dan ook bijzonder trots dat twee van de eerste drie initiatieven uit onze gemeente komen.”

Naast de groepsaankoop regentonnen krijgt Zwevegem eind 2024 ook een nieuw stukje bos. Het Smalspoorbos, een educatief leerbos voor Zwevegemse jongeren. Daarvoor slaat de RHIZO-school uit de Sint-Niklaasstraat de handen in elkaar met Natuurpunt. “De voorbije jaren nemen thema’s als klimaat en biodiversiteit ook in onze lessen een steeds prominentere rol in,” legt juf Stefanie Beyaert en bezieler van het initiatief uit. “Dat de leerlingen dankzij dit project nu ook de kans krijgen om de daad bij het woord te voegen en een echte bijdrage te leveren aan onze CO2-uitstoot, was voor onze school dan ook een kans die we niet mochten laten schieten.” 

groepsfoto initiatiefnemers eerste projecten klimaatfonds leiedal

Sneeuwbaleffect

Een vierde project wacht intussen op goedkeuring van de jury, en er is meer. Met Snowball heeft het Klimaatfonds Leiedal ook een eerste enthousiaste private partner gevonden. Snowball is een toonaangevende cleantech hub, gevestigd op het Evolis Business Park in Harelbeke.

Als proeftuin voor groene technologie testen, valideren en demonstreert het innovatieve prototypes in het domein van energie, met het oog op het faciliteren en versnellen van de energietransitie. “Dat doen we via pilootprojecten en kleinschalige testen,” vertelt co-founder Stefan Grosjean, “waarbij systematisch diverse relevante stakeholders worden samengebracht, zowel industrie, wetenschap, overheid als eindgebruiker. Onze steun en bijdrage aan het Klimaatfonds van Leiedal past dan ook perfect in onze missie en onze strategie, waarbij we ook lokale verankering beogen. Door samen te werken met lokale overheden, organisaties en andere bedrijven, kunnen we synergieën creëren die de impact van individuele inspanningen overstijgen.” 

ondertekening snowball sponsorovereenkomst klimaatfonds leiedal

Waarom nog wachten?

Tot slot nog even in herinnering brengen. Het Klimaatfonds Leiedal is er voor iedereen die een positieve impact op het klimaat en onze leefomgeving wil genereren. Heb je een klein, groot, wild of minder wild idee maar te weinig middelen? Dien dan snel je project in via www.klimaatfondsleiedal.be. Eens je project wordt goedgekeurd, kan het voor de helft bekostigd worden door het Klimaatfonds. De andere helft haal je op via het unieke concept van crowdfunding, waarvoor het Streekfonds je bijstaat met raad en daad. Zo kun je niet alleen je project realiseren, maar ook de mensen uit je buurt, gemeente of stad dichter bij elkaar brengen. Waar wacht je nog op? 

 

Ontdek de projecten

Published on 09/13/2023 - 10:27